Hrvaški helikopterji OH-58D kiowa že letijo

by Urednik

PRVIČ POLETELI “NOVI” HRVAŠKI BOJNI HELIKOPTERJI KIOWA

Prve helikopterje Bell OH-58D kiowa (sova), ki so jih naši sosedi donirale ZDA iz svojih viškov in so prispele na letališče Zemunik pri Zadru pred devetimi meseci, so že v zraku.

Novica o prvih poletih “novih” helikopterjev OH-58D kiowa warrior Hrvaške vojske je bila sprva neuradna, videli so jih v zraku v okolici Zadra, potem pa je, kot piše hrvaški spletni portal OBRIS, prišla tudi uradna potrditev.

“V Helikopterski eskadrilji 93. Letalske baze Hrvaškega vojnega letalstva in zračne obrambne (HVL i PZO) v vojašnici Polkovnik Mirko Vukušić v Zemuniku so prvi helikopterji OH-58 kiowa warrior izvedli v torek, 11.4.2017, prve poskusne polete. Gre za zaključna dela pred začetkom letalskega šolanja na 16 helikopterjih OH-58D kiowa warrior.”

Kot poroča OBRIS, se bo po neuradnih podatkih šolanje in usposabljanje pilotov pričelo takoj po prazniku dela, zdaj pa poteka tudi že usposabljanje mehanikov, ki je po besedah polkovnika Marina Žunića – glavnega inženirja  tehnike v 93. letalski bazi – v sklepni fazi.

Preizkusna testiranja bodo opravili na vseh 16 helikopterjih OH-58D, poskusni poleti pa potekajo pod strokovnim vodstvom ameriških inštruktorjev letenja in letalsko-tehničnega osebja. Usposabljanje pilotov se je začelo kasneje, kot so načrtovali, ker so Američani iskali inštruktorje za to delo. Je pa zdaj vprašanje, če se bodo helikopterji kiowa warrior pojavili tudi na vaji v letošnjem juliju, kot je bilo sprva načrtovano.

Letalsko usposabljanje naj bi skupaj trajalo 32 tednov (26 + 6), v prvem delu pa bi za letenje usposobili 8 hrvaških pilotov, ki bodo potem šolali in usposabljali svoje hrvaške pilotske kolege.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

HRVAŠKA: Donacija rabljenih helikopterjev OH-58 kiowa pod vprašajem

Ameriški Bell Helicopters je zaskrbljen, da bi ameriške donacije helikopterjev OH-58 kiowa odvrnile potencialne uporabnike od nakupa najnovejše Bellove helikopterske platforme 407.

VIDEO: Na Hrvaško prispelo še 11 helikopterjev OH-58D kiowa warrior

Minuli konec tedna je v hrvaško zračno bazo Zemunik prispelo še preostalih 11 ameriških izvidniško-bojnih helikopterjev Bell OH-58D kiowa warrior, ki so jih ZDA donirale Hrvaški.

Povezani članki