Ilija Tarasenko: MiG in Suhoj bosta skupaj razvijala bojno letalo šeste generacije

by Urednik

IZPOSOJENI INTERVJU Z ILIJO TARASENKOM, IZVRŠNIM DIREKTORJEM PODJETJA SUHOJ

Eden od najbolj impresivnih dogodkov v ruski letalski industriji v začetku  letošnjega leta je bilo imenovanje Ilija Tarasenko, izvršnega direktorja korporacije MiG, za vodjo Suhoja, katerega glavna naloga na tem položaju bo razvijati rusko vojaško letalstvo s povezovanjem dveh največjih podjetij na tem področju v enem oddelku. V pogovoru za RIA Novosti je spregovoril o prihodnosti podjetij MiG in Suhoj.

Zdaj ste na treh položajih. Bo tako še naprej ali obstajajo drugačni načrti?
Trenutno povečujemo hitrost centralizacije upravljanja divizije vojaškega letalstva. V okviru tega procesa, ki se je začel junija 2020, so bile funkcije edinega izvršnega organa korporacije MiG predane podjetju Suhoj. Divizijo se vodi iz enega centra.

Nova struktura bo združevala oblikovalski in proizvodni potencial obeh podjetij in bo odgovorna za razvoj, proizvodnjo in vzdrževanje celotne linije sedanjih in prihodnjih bojnih letal v Združeni družbi za proizvodnjo letal. Naslednja faza bo obsegala dokončanje oblikovanja strukture in strategije za razvoj vojaškega letalskega oddelka Združene družbe za proizvodnjo letal do leta 2035.

Kaj je glavni cilj združitve obeh konstruktorskih birojev?
Ne načrtujemo združitve konstruktorskih birojev. Tehnični šoli MiG in Suhoj se še naprej razvijata v okviru svojih konstruktorskih birojev. Seveda bo sinergija, ki jo bomo dosegli s približevanjem obeh podjetij, prispevala k razvoju  celotnega konstruktorskega potenciala divizije: skupni razvoj, prenos tehnologij in drugi procesi so načrtovani v okviru strategije, ki se oblikuje. Vendar bi rad še enkrat omenil, da bo vsaka šola oblikovanja ohranila svojo izvirnost in edinstvenost, kar se bo pokazalo v novih projektih lahkih in težkih letalskih sistemov.

Kakšni so vaši osebni cilji kot človeka, ki vodi takšna dva letalska velikana?
Tako MiG kot Suhoj  sta najmočnejši letalski prevozniki ne le v Rusiji, ampak tudi po vsem svetu, in naloga za njihovo ohranjanje in nadaljnji razvoj je pred mano. Obstoj katerega koli visokotehnološkega podjetja, kot sta brez dvoma MiG in Suhoj, je nemogoč brez tesnega sodelovanja s strokovnjaki na področju radarske elektronike, energetskih komponent letal, pogonskih sistemov in enot, prav tako pa  izboljšanje letalskih tehnologij vpliva na razvoj sorodnih industrijskih področij. Danes so skoraj vse te razvojne in proizvodne organizacije del državne korporacije Rostech (Ростех, tr. Rostekh), kar pomeni, da je moj najpomembnejši cilj zagotoviti usklajen, timski razvoj divizije vojaškega letalstva v skladu s prednostnimi nalogami, cilji in nalogami letalskega grozda državne korporacije.

Se bosta blagovni znamki Suhoj in MiG obdržali ali se morda načrtuje tudi prehod na eno ime, kot v civilnem segmentu?
Znamki letal MiG in Suhoj so v svetu dobro poznane in razširjene, naša letala uporabljajo v več kot 60 državah po vsem svetu. Zato bodo seveda ta letala ruska letalska vojska še naprej obdržala lastna imena. Ne načrtujemo ustvarjanja novih blagovnih znamk, saj smo prepričani, da to ni potrebno.

Kakšne so možnosti za zaposlene v teh konstruktorskih birojih? Kako občutljiva bo optimizacija? Kolikšen odstotek zaposlenih naj bi odpustili?
Ne načrtujemo globalnih sprememb števila zaposlenih na proizvodnih mestih. Izvedli bomo analizo kompetenc in če je primerno omejiti nekatere procese na določenem mestu z vidika proizvodnih, gospodarskih in logističnih potreb, bomo takšne možnosti zagotovo upoštevali. Seveda pa moramo poenotiti dvojne upravljavske funkcije podjetij in zgraditi jasno vertikalno strukturo, resnično smo načrtovali resno optimizacijo tega dela zaposlenih. Kar pa zadeva konstruktorske biroje, imamo jasno stališče: odpuščanja inženirjev in konstruktorjev ne bo.

Kdaj nameravate dokončati postopek združitve?
O združitvi podjetij še ni govora. Načrtujemo, da bomo do konca tega leta ustanovili oddelek za vojaško letalstvo Združene družbe za proizvodnjo letal.

Kaj se bo zgodilo z ozemljem, kjer sta zdaj sedež korporacijskega centra in sedeža “MiG”? Konec koncev se en del ne uporablja več, na primer del tovarne Iljušin ob Leningrajski avtocesti.
Danes korporacija MiG vključuje tri sodobne proizvodne platforme, ki se nahajajo v Luhovičih, Nižnjem Novgorodu ter Kaljazinu in imajo vse potrebne vire za proizvodnjo sodobne in napredne letalske opreme. V Moskvi smo opravili veliko delo, ko smo v skladu s svojimi kompetencami premeščali nekatere ključne zaposlene na druge lokacije, pa tudi usposabljali in motivirali osebje. Danes so vsi procesi proizvodne verige za ustvarjanje in vzdrževanje življenjskega cikla letalskih kompleksov v celoti prerazporejeni na druge lokacije.

Ali bo ustanovljena posebna pravna oseba po vzoru civilnega (letalskega) sektorja? Kako se bo imenovala? Kje bo sedež vojaškega letalskega oddelka?
Sedež bo na ozemlju podjetja Suhoj v Moskvi.

Ali bo na letalih Suhoj uveden nov proizvodni sistem kot na  letali MiG? Ali bodo “procesni obrati” (platforme za praktično usposabljanje) zastopane tudi Suhoju
Da, ta inovacija se je izkazala za dobro in že danes omogoča, da korporacija MiG prihrani več deset milijonov na leto. Poleg tega glede na število in kakovost predlogov za napredovanje vidimo, da sta se pri zaposlenih  povečali ozaveščenost in želja, da bi njihova delovna mesta postala bolj priročna in procesi učinkovitejši. Opravljeno je bilo tudi veliko delo pri uvajanju  proizvodnega sistema, seveda pa bomo združili najboljše prakse obeh podjetij za nadaljnji razvoj naših proizvodnih platform.

Bo združitev vplivala tudi na sektorje, odgovorne za poprodajno vzdrževanje in vojaško-tehnično sodelovanje?
Proizvodi podjetij MiG in Suhoj so v tujini široko zastopani. Izvoz ruske vojaške opreme je že konsolidiran. S tem se ukvarjam v Združeni letalski korporaciji kot namestnik generalnega direktorja za vojaško-tehnično sodelovanje skupaj z Rosoboronexportom (ruska državna agencija za izvoz orožja in oborožitvenih sistemov ter vojaških in dvonamenskih sredstev ter opreme).  Rad bi poudaril, da učinkovitost takega sistema vodenja prodaje potrjuje velik pomen sklenjenih dogovorov. K doseganju teh kazalnikov prispeva zlasti nov posredni sistem programske opreme, ki ga danes promoviramo v tujini. Hkrati bo v diviziji vojaškega letalstva oblikovana enotna služba za materialno in tehnično podporo na podlagi obstoječih enot.

Ali se bo poprodajni sistem vzdrževanja v podjetju Suhoj spremenil po zgledu MiG-a?
Celovit servisni sistem v skladu s sistemom PBL (Performance-Basedlogistics) je naletel na pozitivne reakcije naših partnerjev v tujini. Naj vas spomnim, da je njegovo bistvo v tem, da zagotovimo določen odstotek brezhibnosti leteče flote vključno z bojno zmogljivostjo. Zato smo se v Združeni korporaciji letalskih proizvajalcev odločili, da v celoti pridemo s klasičnega sistema dostave posameznih enot po naročilu na celovit paket storitev znotraj celotnega bloka vojaško-tehničnega sodelovanja.

Obstaja mnenje, da MiG po učinkovitosti in zmožnostih zaostaja za Suhojem. Je temu res tako? Opišite nam prednosti obeh oblikovalskih birojev na trenutni stopnji?
MiG in Suhoj sta operativna in taktična sistema letal, ki se medsebojno dopolnjujejo. Svetovna praksa uporabe vojaške letalske tehnologije kaže, da imajo mešane skupine lahkih in težkih letalskih sistemov največjo učinkovitost, tako z bojnega kot gospodarskega vidika. Letali Su-35 in Su-57 sta najsodobnejši težki večnamenski bojni letali več. Imajo velik domet in bojni tovor, kar v kombinaciji z visokotehnološko opremo, ki je nameščena na njih, naredi ta letala praktično odlično orožje v boju proti vsakemu sovražniku, ki danes obstaja. Po drugi strani pa so modernizirana letala MiG-29 in najnovejši letalski kompleks MiG-35 opremljena tudi z zelo učinkovitimi sistemi in orožjem, kar jim daje prednost pri lokalnih bojnih operacijah. Prav tako ne smemo pozabiti, da je eden najpomembnejših dejavnikov v vsaki vojni gospodarstvo. Uporaba lahkih borcev v kombinaciji s težkimi omogoča vojski znatno zmanjšanje stroškov uporabe flote. Posebej želim izpostaviti edino letalo, ki ga je razvil oblikovalski biro Mikoyan in Gurevič: lovec – prestreznik MiG-31. To letalo nima nobenega konkurenta na svetu.

Kako boste rešili vprašanje konkurence med konstruktorskima birojema?
Naši konkurenti so ameriški in evropski proizvajalci letal. Da bi ohranili samozavestno vodstvo na tem področju, moramo utrditi najboljše kompetence, ki danes obstajajo v podjetjih MiG in Suhoj in konstruirati nova letala šeste generacije. Združevanje potencialov v okviru skupnih nalog in ciljev je velika priložnost za velik korak naprej. Tuja podjetja nimajo več takšnih priložnosti.

Bosta torej  šesta generacijo bojnih letal skupaj razvijala MiG in Suhoj?
Da, to bo enovit razvoj oddelka za vojaško letalstvo Združene družbe za proizvodnjo letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

 

Povezani članki