Indija bo zaradi napetosti s Kitajsko kupila 33 letal MiG-29 in Su-30MKI

by Urednik

IZREDNI NAKUP INDIJE ZARADI OBMEJNIH SPOPADOV S KITAJSKO V HIMALAJI

Indija in Rusija se od lanskega leta pogajata o nakupu lovskih letal MiG-29 ter Su-30MKI, kot vse kaže, pa se bo Indija na podlagi klavzule o izrednih razmerah (obmejni incidenti s Kitajsko na območju Himalaje), odločila za nakup 21 ruskih lovcev MiG-29 in 12 Su-30MKI.

Odnosi med Indijo in Kitajsko na spornem območju v Himalaji so napeti že več kot mesec dni. Za reševanje mejnega vprašanja v dolini Galvan, kjer je bilo v spopadu ubitih najmanj 20 indijskih vojakov, pa je bilo izvedeno vrsto srečanj na visoki ravni,. Indijska vlada je prav zaradi napetosti na indijsko-kitajski meji dala oboroženim silam dodatna pooblastila za nakupe orožja – vojnih rezerv.

Kot vse kaže bodo dodaten denar dodobra izkoristile Indijske letalske sile (IAF), ki se ubadajo s pomanjkanjem več kot 200 lovskih letal. V IAF že dalj časa pripravljajo dokumente za nakup dodatnih letal, zato naj bi bilo večino le teh že pripravljenih, tako da pričakujejo, da bodo pogodbo v vrednosti 800 milijonov ameriških dolarjev za 33 ruskih letal na indijskem obrambnem ministrstvu že v naslednjih dneh tudi dokončno potrdili. Prav lahko se torej zgodi, da se bodo v zraku srečala na eni strani kitajska in na drugi strani indijska bojna letala suhoj (čeprav se kar razlikujejo).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki