Indija kupuje 110 novih lovcev – kdo bo dobil 15 milijardni posel?

by Urednik

VELIKA MODERNIZACIJA INDIJSKIH LETALSKIH SIL…

Indija je nekatere države, proizvajalke bojnih letal, pozvala k oddaji informacije o ponudbi 110 bojnih letal, kar bi bil največji tovrstni posel na svetu, vrednost pa naj bi presegla 15 milijard dolarjev.

Indijske letalske sile so zahtevali informacije o bojnih letalih z enim ali dvema motorjema, pri čemer bi bilo potrebno v Indiji izdelati vsaj 85 odstotkov naročenih letal, piše spletna stran “Bloomberg”. Tri četrtine letalnikov bi bilo enosedih in preostali pa dvosedi. Rok za pošiljanje prve ponudbe je 6. julija, ko pa bo dolg in zapleten proces končan, bo zmagovalec tekmovanja podpisal pogodbo v vrednosti vsaj 15 milijard dolarjev, piše spletna stran za vojaška vprašanja “Jane’s”.

Azijska država je druga najbolj naseljena na svetu (v njej živi 1,324 milijarde ljudi), postopek za nabavo novih lovskih letal je začela tako leta 2007 kot v začetku leta 2012 in sprejela ponudbo francoskega podjetja Dassault Aviation za nakup 126 večnamenskih bojnih letal rafale. Vendar pa so se v nadaljnjih pogajanjih s Francozi razšli, zato je bilo na koncu dogovorjen nakup le 36 od teh letal.

Nabava novih lovcev je zelo pomembno za Indijske letalske sile, ki trenutno razpolagajo z 31 eskadriljami lovcev – vsaka eskadrilja ima po 18 letal, vključno z zastarelimi sovjetskimi lovci MiG-21 (60 let stara zasnova) in MiG-27 (40 let stara zasnova). Kot navajajo Indijci, potrebujejo njihove letalske sile najmanj 42 eskadrilj, da bi se lahko zoperstavili grožnjam, ki jo potencialno predstavljata Pakistan in Kitajska.

Povabilo za pošiljanje ponudb navaja tehnične specifikacije, ki se zahtevajo za novo večnamensko bojno letalo. Med drugim morajo imeti možnost delovanja podnevi in ​​ponoči ter zahtevane manevrske zmogljivosti, nalet, nosilnost orožja in podobno.

Najpomembnejša stvar v celotni zgodbi je predhodno napovedana razširitev specifikacije razpisa, ki vključuje tudi dvomotorna bojna letala. To pa pomeni, da je potencialna kandidata nista le švedski Saab z lovci JAS 39 Gripen E/F in ZDA z lovci Lockheed Martin F-16 block 70/72, temveč najverjetneje tudi še francoski Dassault Aviation ‘z lovci rafale in ameriški Boeing” z F/A-18 super hornet, morda pa tudi rusko Letalsko združenje Komsomolsk, ki bi lahko ponudijo Suhojeva lovca Su-30SM in Su-35S.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki