Indijska mornarica in obalna straža z novimi helikopterji HAL dhruv

by Urednik

NADALJEVANJE PROIZVODNJE “PROBLEMATIČNIH” INDIJSKIH HELIKOPTERJEV DHRUV

Indijska vlada je odobrila predlog za nakup 32 večnamenskih helikopterjev HAL dhruv, ki jih bosta dobili Indijska mornarica in obalna straža (vsaka po 16). Za nove helikopterje bodo skupaj odšteli okoli 200 milijonov dolarjev.

Prve nove helikopterje dhruv, ki jih proizvaja indijsko državno podjetje HAL (Hindustan Aeronautics Limited) bosta Indijska mornarica in obalna straža začeli dobivati v letu 2020, vsi pa bodo dobavljeni v roku petih let. Mornarica je zaprosila, da bi za njenih 16 helikopterjev opremili z nizkofrekvenčnim sonarjem, ki ga je razvilo domače podjetje za obrambne raziskave in organizacijski razvoj.

Od leta 2002 je bilo kar 14 vojaških in 2 civilna helikopterja HAL dhruv udeleženih v nesrečah, od tega 11 v Indiji in 5 v Ekvadorju. Indijska vlada v zagovor trdi, da se je od 16 nesreč kar 12 zgodilo zaradi človeške napake in okoljskih dejavnikov (le preostale 4 zaradi tehničnih razlogov).

Večnamenski helikopter HAL dhruv lahko prevaža 10 do 16 ljudi in poleti do višine 10.000 metrov. Skupaj so po letu 1992 izdelali že več kot 200 helikopterjev tega tipa. Ekvadorska vojska jih je leta 2016 že upokojila.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki