Indijske letalske sile prejele prvih 5 lovcev rafale

by Urednik

INDIJSKI LOVCI RAFALE KONČNO LE OPERATIVNI

Indijske letalske sile (IAF) so v 17. eskadriljo, znano kot “Zlate puščice”, tudi uradno dodelile prvih pet francoskih lovcev Dassault rafale, od skupaj 36 naročenih.

Indija je sicer že oktobra 2019, po skoraj desetletnem pogajanju (po sprejeti odločitvi ministrstva), uradno prevzela prvo letalo rafale, ki pa je v Indijo prispelo šele 29. julija 2020, skupaj s še štirimi, še štirje pa bodo predani v oktobru. Indijske letalske sile so v prvi dobavi v uporabo prejele 3 enosede in 2 dvoseda.

Novi lovci so sicer že sodelovali v obsežnih vojaških vajah v bližini meje s Kitajsko, predvsem na goratem terenu na območju zvezne države Himačal Pradeš in regije Ladak.  

Zaradi napetosti na meji s Kitajsko je Indija že spomladi pozvala Francijo, naj dobavi prvih pet letal Dassault rafale že junija, potem ko naj bi zaradi COVID-19 dobava zamujala.

Indija se je sprva v letu 2012, po dveh letih testiranj in odločanj, odločila za nakup 126 večnamenskih francoskih lovskih letal rafale (na razpisu je bil poražen evropski typhoon), od katerih naj bi bil 108 letal licenčno sestavil indijski HAL (Hindustan Aeronautics Limited). Zaradi zapletov s prenosom tehnologij so se nato leta 2016 odločili za nakup le 36 lovcev rafale v skupni vrednosti 8,7 milijarde dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki