Indijski nevidni lovec FGFA (PAK-FA) bo dvosed

by Urednik

INDIJA BO NAROČILA 200 LOVCEV PAK-FA

Indijski lovec FGFA –5. generacije, ki ga razvijajo skupaj z ruskimi konstruktorji bo dvosedežno bojno letalo in ne enosedežno, kot ruski Suhoj T-50 PAK-FA, je izjavil regionalni direktor za mednarodno sodelovanje ruske Združene letalske korporacije Andrej Marshankin.

Marshankin je še dodal, so ruski konstruktorji z indijskimi kolegi pred nedavnim zaokrožili zasnovo izvozne verzije PAK-FA (perspektivnij aviacionnij kompleks frontovoj aviacii), znane pod oznako FGFA. Vsa dokumentacija je zdaj nared, zdaj pa so začeli z deli potrebnimi pred naslednjo konstruktorsko fazo in pred prihajajočo serijsko proizvodnjo.

Marshankin je še izpostavil, da bo rusko verzijo lovca pete generacije pilotiral en samo pilot, medtem ko dajejo Indijci tradicionalno prednost dvočlanski posadki. V zapletenih pogojih sodobnega vojskovanja je ekstremno težko na eni strani manevrirati tako sodobno in zmogljivo letalo in po drugi še napadati nasprotnika, meni konstruktor. Tudi zaradi tega so se Indijci odločili za dvosedo izvedenko letala. V mesecu septembru 2014 sta ruska in indijska stran rešili probleme glede osnutkov konstrukcije lovca pete generacije in sklenili, da bodo za Indijo izdelali skupaj 200 letal v vrednosti 30 milijard USD.

Kot je še dodal direktor ruske Združene letalske korporacije Mihail Pogosjan, je projekt FGFA med ključnimi projekti za Rusijo. Lovec pete generacije in pa novo vojaško transportno letalo, ki ga načrtujejo skupaj z Indijo, po njegovem mnenju sodita med temelje strateške usmeritve razvoja visokotehnoloških proizvodov v sodelovanju s tujimi partnerji.

Indija in Rusija sta projekt FGFA začeli po rusko-indijskem sporazumu o sodelovanju pri razvoju in proizvodnji prihodnjega večnamenskega bojnega letala, podpisanem v oktobru 2007. Indijski lovec pete generacije je zasnovan na ruskem lovcu PAK-FA – Suhoj T-50, vendar bo vključeval vsaj 50 specifičnih indijskih zahtev.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

VIDEO: Novi posnetki lovca Suhoj T-50 PAK-FA

 

Povezani članki