Insta-Mold – posamezniku prilagojena učinkovita zaščita sluha

by Urednik

UŠESNI ZAŠČITNI ČEPI INSTA-MOLD

Na letošnjem sejmu IWA smo si ogledali tudi ušesne zaščitne čepe Insta-Mold, posamezniku prilagojeno zaščito sluha, ki jo v Sloveniji pri streljanju morajo uporabljati strelci in lovci.

Zaščita sluha, ki je prilagojena individualnim značilnostim posameznika. Silikonski čepi, ki so izdelani po meri posameznika. Zaščita sluha je ena od najpomembnejših zaščit za vse, ki se ukvarjajo s strelstvom ali z lovsko dejavnostjo, ki je povezana s povišano ravnijo hrupa. Članek je namenjen predvsem tistim, ki se ukvarjajo s strelstvom in z lovstvom, zato se bomo omejili predvsem na to ciljno skupino.

Pri izvajanju streljanja je v Republiki Sloveniji treba vedno uporabljati zaščito sluha. Tovrstna zaščita je določena v 14. členu Pravilnika o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja. V osnovi ločimo dva načina, ki omogočata zaščito sluha. Prvi način so najrazličnejše oblike glušnikov, ki zaščitijo sluh s pomočjo zunanjih tesnil okoli ušes. Lahko so z ali brez elektronskih dodatkov, ki omogočajo normalno ali zvišano slišnost šumov iz okolice z blokado nenadnih višjega nivoja hrupa. Drugi način je uporaba ušesnih čepov. Najpogosteje so to čepi, izdelani iz pene ali silikona. Preprostejši so čepi iz pene, ki jih preprosto stisnemo, zvijemo in vstavimo v zunanji sluhovod. Slabša lastnost teh čepov je, da so namenjeni enkratni uporabi. Ravno tako imamo tudi silikonske čepe, ki imajo sredinski del iz čepa, na obodu pa posamezne komore, ki preprečujejo dostop povečane obremenitve s hrupom v zunanji sluhovod. Tovrstna uporaba teh čepov je včasih boleča, saj so čepi univerzalni in niso prilagojeni uporabi in vstavitvi v ušesni kanal uporabnika. Tu pa pridemo do individualno izdelanih silikonskih ušesnih čepov. Gre za ušesne čepke Insta-Mold ameriškega podjetja EAR Inc., ki jih v Evropi zastopa švicarsko podjetje 2Pluxx. Ti ušesni čepki so sicer zamisel dr. Sydneyja Gurshkova, ki je pred tridesetimi leti v podjetju Insta-Mold Products začel njihovo izdelavo. Kasneje se je podjetje združilo z EAR Inc. in sedaj ta korporacija izdeluje različne sisteme zaščite sluha za podjetja, kot so British Petrolium, Exxon, Kellogg, državne ustanove ZDA, letalski družbi Delta Airlines in Boeing ter ostali. Ta zaščita sluha je v ZDA zelo uveljavljena, v Evropi pa ne, zato so se v EAR Inc. odločili, da bodo svoje izdelke uveljavljali preko švicarskega podjetja 2Pluxx. Nekateri te izdelke že dodobra poznamo, saj jih kar nekaj slovenskih tekmovalcev uporablja že več kot 15 let, do njih so pa prišli na vsakoletni drugi največji razstavi orožja in opreme na svetu, IWA v Nürenbergu, Nemčija.

Značilnost Insta-Mold čepov je ravno individualizacija, saj ima vsak uporabnik nekoliko drugačen zunanji sluhovod. Zato je ta način eden najboljših, da se prepreči previsoka obremenitev s hrupom. Uporabnik mora najprej do pooblaščenega izdelovalca teh čepov, kjer izdelava poteka v treh fazah. Strokovno usposobljena oseba najprej pregleda, ali je vaš zunanji sluhovod čist in zdrav. Zatem vstavi zadrževalo silikona, ki ima posebno vrvico, ki omogoča kasnejše izvlečenje izdelanega čepa.

Zatem se v uho vstavi silikon, ki je izdelan iz dveh barvnih mešanic. Barvo izbere uporabnik, dodatno je mešanici dodana brezbarvna masa za strjevanje silikona. Silikonska mešanica je zatem s pomočjo posebne brizgalke vstavljena v zunanji sluhovod in na koncu zaključena z ročnim oblikovanjem. Na koncu je vstavljena še zanka, v katero se kasneje namesti varovalno vrvico. Modra zanka označuje levi čep, rdeča pa desnega. Po brizganju je treba, da čep ostane približno pet minut v zunanjem sluhovodu, da se silikon in masa strdita ter prilagodita značilnostim zunanjega sluhovoda posameznega uporabnika. Po petih minutah se čep izvleče, dodatno obdela z zaključno maso, da je čep gladek, namesti varovalno vrvico in čepi so izdelani. Zloženi so v priročno majhno torbico evropskega zastopnika 2Pluxx.

Čepe uporabljamo v skladu z navodili proizvajalca. Na začetku se mora uho prilagoditi rabi tovrstnih čepov, vendar je ta čas zelo kratek, ponavadi nekaj ur. Po vsaki uporabi jih je treba, predvsem iz higienskih razlogov, očistiti. Čisti se jih z milno mešanico, brez abrazivnih sredstev. Čepi izpolnjujejo tudi zahteve standarda EN 352-2: 2002.

Insta-Mold predstavlja sorazmerno veliko udobne zaščite pri streljanju za nizko ceno, ki znaša nekaj čez 60 €. Treba je vedeti, da so čepi narejeni po meri, njihova uporabnost pa prekaša vse tovrstne izdelke. Uporabljajo jih tako strelci in lovci kakor tudi plavalci in delavci, ki delajo v okoljih, kjer je povečana obremenitev s hrupom. Priporočljiva pa so tudi za miren spanec. Sicer je rok uporabe po specifikacijah proizvajalca silikona oziroma čepov štiri do pet let, vendar je iz izkušenj slovenskih strelcev približno sedem let, saj se silikon s časom strdi. Nekateri jih imajo tudi že več kot 10 let. Vsekakor pa lahko čepe vsakih nekaj let prinesete k lokalnemu dobavitelju, ki obnovi zaključen sloj čepov. Predstavitev čepov je omogočil VTE d.o.o. iz Ljubljane – www.voodootactical.eu.

Avtor: Boštjan Pavlič, foto: VTE

V spodnjem predstavitvenem videoposnetku si poglejte primere uporabe zaščitnih ušesnih čepov Insta-Mold.

Strelski ušesni čepi Insta-Mold

VIDEO: Primeri uporabe zaščitnih ušesnih čepov Insta-Mold

Povezani članki