Irak v soboto dobil prvih pet letal Su-25

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA HITRO POTREBUJE NOVE OBOROŽITVENE SISTEME

Iraška vojska je zaradi pomanjkanja bojnih letal v spopadih s sunitsko militantno skupino ISIS kupila pet letal Suhoj Su-24, ki so jih v Irak v soboto 28. junija 2014 prepeljali s transportnimi letali An-124 ruslan, je sporočilo iraško obrambno ministrstvo.

Prva pošiljka letal naj bi bila sestavljena in v letečem stanju že sredi tedna, za 5 jurišnih letal Su-25 frogfoot pa naj bi Irak odštel okoli 500 milijonov USD. Iraške oblasti, na čelu z Nurijem al Malikijem, upajo, da bodo nova letala naredila ključno razliko v boju s pripadniki teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)), ki že vse od začetka ofenzive v prvi polovici junija 2014 hitro napredujejo proti Bagdadu.

“Suhoj Su-25 je letalo namenjeno za podporo kopenskim silam iz zraka in tudi za misije za boj proti terorizmu. V teh težkih časih imamo veliko potrebo po letalu takega tipa. Z božjo pomočjo jih bomo uporabili za podporo naših kopenskih sil v spopadij s sunitskimi uporniki ISIS-a že v naslednjih 3-4 dni,” je ob prihodu letal na letališče dejal iraški general Anwar Hamad Amen Ahmed, kar si lahko ogledate v videoposnetku spodaj.

“Mi imamo izkušene pilote in druge strokovnjake. Tudi naši ruski prijatelji so nam poslali svoje strokovnjake, da bi nam pomagali pri pripravi letal. Vse logistika je načrtovana zelo dobro, “je dejal general Ahmed.

Sprva so se v medijih pojavile novice, da je Irak dobil deset ruskih letal Suhoj Su-24, ki pa niso bile potrjene.

Rusko bojno letalo Su-25 frogfoot

Rusko letalo Suhoj Su-25 frogfoot

Že minuli teden smo poročali, da se iraške oblasti s Češko dogovarjajo za nakup helikopterjev Mi-24 in letal L-159, ki bi jih potrebovali čim prej za boje proti pripadnikom militantne skupine ISIS. V petek popoldan pa je poveljnik Iraških letalskih sil Hameed al-Maliki že potrdil pošiljko bojnih helikopterjev MI-35 in MI-28 za “ohranitev zagona” v napadih na ISIS.

Iraški predsednik vlade Nuri al Maliki je v začetku prejšnjega tedna nakazal možnost nakupa bojnih letal za potrebe Iraških letalskih sil v bojih proti sunitskim upornikom. Ob tem je kritiziral tudi ZDA zaradi dolgotrajnih postopkov podpisa pogodbe za iraški nakup lovcev F-16.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Sorodne novice: 

Irak se oborožuje s češkim orožjem

Iraška vojska zaradi spopadov s sunitsko militantno skupino ISIS potrebuje nove oborožitvene sisteme takoj, zato se s Čehi dogovarjajo za nakup helikopterjev Mi-24 in letal L-159.

Iraku zmanjkalo raket hellfire za boj proti ISIS-u

Iraški vojski je v boju proti pripadnikom ISIS-a zmanjkalo protioklepnih raket AGM-114 hellfire že v začetku prejšnjega tedna, kljub informacijam, da naj bi ZDA že poslale nove.

VIDEO: Prihod ruskih letal Su-25 v Irak

Povezani članki