Iran načrtuje nakup 100-ih ruskih letečih cistern Il-78 MKI

by Urednik

BO IRAN Z NAKUPOM LETEČIH TANKERJEV KRŠIL JEDRSKI SPORAZUM Z ZAHODOM?

Iran in Rusija sta se sredi julija 2015 (neuradno) dogovorila, da Rusija proda Iranu 100 letečih tankerjev (letal za prečrpavanje goriva v zraku) Iljušin Il-78 MKI (NATO kodno ime midas), s čemer bodo iranskim lovcem podaljšali dolet do 7.300 km in tako lahko napadli katero koli državo na Bližnjem vzhodu, poroča spletna stran DEBKAfile, ki se sklicuje na svoje vojaške in obveščevalne vire.

S tem nakupom bi Iran tako kršil pogoje iz jedrskega sporazuma s šestimi svetovnimi silami, ki so ga podpisali na Dunaju v začetku tega meseca. Sporazum namreč podaljšuje veljavni embargo za nakup orožja do leta 2020, čeprav ob tem Moskva in Teheran trdita, da ruska letalska industrija do takrat ne bo sposobna izdelati 100 novih letal.

Najbolj zaskrbljen nad informacijo je zagotovo Izrael, ki že več desetletij opozarja na iransko vojaško moč. Izraelska vojska je seznanjena s tehnologijo in delovanjem ruskih letečih tankerjev Il-78, saj so prav izraelska obrambna podjetja vgrajevala svoje sisteme v letela tega tipa za indijske in uzbekistanske letalske sile in so odlično seznanjene s podrobnostmi o ruskem tankerju, s čemer so jih seznanili predvsem indijski inženirji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki