Italija bogatejša za par lovcev F-35 in letalo za zgodnje opozarjanje

by Urednik

NOVA KRILA AERONAUTICA MILITARE

V zadnjem mesecu letošnjega leta so Italijanske letalske sile (Aeronautice Militare) pridobile kar nekaj najsodobnejših udarnih zmogljivosti – lovce 5. Generacije F-35 in letalo za zgodnje opozarjanje G550 CAEW.

13. eskadrilja 32. letalskega polka Aeronautice Militare tako je dobila prva dva F-35A v letalski bazi Amendiola v jugovzhodni Italiji. Prvi dve bojni letali pete generacije sta pristali v bazi, ki se je že pred tem pripravila na sprejem letal JSF. Polk, v katerega so razporedili te najsodobnejše lovce, uporablja tudi italijanske brezpilotnike (RPAS) predator. Italijani so par F-35 prejeli samo nekaj ur pred Izraelci in tako skupaj z Izraelom postal eden prvih uporabnikov bojnih letal pete generacije izven ZDA. Za razliko od Britancev, Dancev in Izraelcev pa Italijani temu dogodku niso posvetili tolikšne medijske pozornosti.

Na samem F-35 so Italijani opravili kar nekaj opravili kar nekaj pomembnih del: njihov prvi F-35 je bil hkrati prvi F-35, sestavljen izven ZDA (v Cameriju v severozahodnem delu države), to pa se je zgodilo že v začetku letošnjega februarja. Letalo je zatem (kot prvi F-35) uspešno preletelo Atlantik in pristalo v Patuxent Reiverju v ameriški zvezni državi Maryland. Opravilo je tudi preizkusno prečrpavanje goriva v zraku iz leteče cisterne KC-767A, ki je bil prav tako prvi tovrstni preizkus tega letala izven ZDA.

F-35 sestavljajo v treh krajih v treh državah: v ameriškem Forth Eorthu v Teksasu, v italijanski Cimeri in Japonski Nagoti.

Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare) poleg novih pridobitev – para F-35, uporabljajo še lovce Eurofighter typhoon ter starejše lovskem bombnike tornado in jurišnike AMX. Poleg tega pa so v teh dneh dobili še prvo letalo (od skupaj dveh) za zgodnje opozarjanje. Največji finančni podvig seveda pomenijo bojna ostala F-35, so si pa v njem italijanska podjetja zagotovila 826 milijonski (dolarski) delež, skupaj pa bo posel dosegel skoraj 10 milijard dolarjev. Italijani imajo svoj delež tudi pri izdelavi motorjev, ovrednoten je na 24 milijonov dolarjev, skupaj pa je posel z motorji vreden več kot 4 milijarde dolarjev.

Poseben dosežek za Italijo je tudi posel z Izraelsko letalsko industrijo (IAI), ki je dobavila prvo italijansko letalo za zgodnje opozarjanje (od dveh), ki temelji na poslovnem letalu Gulfstream G-550 (Conformal Airborne Early Worning – CAEW). Elektronski (najpomembnejši) sklop tega letala je dobavilo izraelsko podjetje ELTA, ki je poddobavitelj IAI. Drugo letalo G550 CAEW v Letalskih silah Italije pričakujejo v letu 2017. V sklopu elektronske opreme letala so radar, sistemi za elektronsko opazovanje, samoobrambni in komunikacijski sistemi, ki so skladi z Nato standardi.

Štiri podobna letala (G550 CAEW) ima v svoji oborožitvi Singapur, tri pa uporabljajo Izraelci. Za nadzor pomorskega prostora pa je ta tip letala izbrala tudi Vojna mornarica ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: Aeronautica Militare

Povezani članki