Italija gosti Natovo vajo protipodmorniškega bojevanja Dynamic Manta 21

by Urednik

OB OBALI SICILIJE PODMORNICE IZ ZDA, GRČIJE, TURČIJE IN ITALIJE

V ponedeljek se je ob obali Sicilije začela Natova vsakoletna vaja protipodmorniškega bojevanja Dynamic Manta (DYMA21), v kateri letos sodelujejo podmornice štirih zavezniških držav: Italije, ZDA, Turčije in Grčije.

Skupno petim podmornicam se bodo za dvotedenski manever pridružile ladje pa tudi letala iz osmih držav. Letos se bo usposabljanju pridružila tudi udarna skupina Francoske mornarice, sestavljena iz bojne skupine (z letalonosilko) Charles De Gaulle, skupaj s petimi ladjami iz Francije, Belgije, Grčije in ZDA.

Uradno ni znano, kateri tipi (razredi) podmornic sodelujejo na podmorniški vaji. Turčija sodeluje s podmornicami razreda type 209 (skupaj jih imajo 12), Grčija prav tako najverjetneje z razredom type 209 (skupaj jih imajo 7 in še 4 razreda type 214), Italija lahko s podmornicami razreda todaro (type 212, skupaj imajo 4) in/ali razreda sauro (skupaj imajo 4, ki jih bodo v naslednjem desetletju nadomestili s podmornicami razreda todaro). Največ neznank je pri floti Ameriške vojne mornarice, ki na vaji Dynamic Manta 21 lahko sodeluje s podmornicami iz 6. flote (ena ali dve iz razreda ohio, los angeles, seawolf, virginia).  

Italija kot država gostiteljica podmorniške vaje Dynamic Manta 21 zagotavlja podporo iz pristanišča Catania, mornariške helikopterske baze v Catanii, mornariške letalske baze v Sigonelli, pa tudi logistično podporo (operacije oskrbe z gorivom, zdravstvena pomoč in nastanitev osebja) iz mornariške baze Augusta.

Cilj vojaške vaje Dynamic Manta 21 je vsem državam udeleženkam ponuditi zahtevno vojaško usposabljanje, da se okrepi njihova povezljivost in znanje spretnosti pri protipodmorniškem in protiladijskem bojevanju, ob ustreznem upoštevanju varnosti.

Vsaka ladja bo imela možnost vodenja različnih podmorniških operacij. Podmornice se bodo izmenično lovile in ”napadale” ter tesno usklajevale svoja prizadevanja s sredstvi v zraku in površinskimi plovili.

Da bi podprli simulirano okolje z več nevarnostmi, vajo podpirajo pomorska patruljna letala iz Francije, Nemčije, Grčije, Italije in ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: USN

Povezani članki