Italija kljub znižanju obrambnega proračuna načrtuje nove nakupe

by Urednik

BO ITALIJANSKA VOJSKA LAHKO URESNIČILA VSE ŽELJE?

Italija bo kljub nižanju svojega obrambnega proračuna za leto 2015 dobršen del sredstev namenila za nakupe novih vojaških ladij, oklepnih vozil freccia 8×8 in satelitov Cosmo skymed. Italijanska vojska pa na drugi strani ne bo imela zadosti denarja za pokrivanje osnovnih stroškov.

Italijansko obrambo ministrstvo bo v letu 2015 razpolagalo s 13,58 milijardami EUR (16 milijard USD), kar je približno milijarda manj od predvidenih 14,5 milijard iz  triletnega plana iz leta 2013. Novi proračun, ki odraža zategovanje pasu zaradi dolgotrajne gospodarska kriza v Italiji, predvideva 2,67 milijarde EUR za javna naročila, čeprav so načrtovali 3,08 milijarde EUR. Za vzdrževanje in obratovalne stroške bosta Italijanska vojska in obrambno ministrstvo porabila 1,17 milijarde EUR, za uslužbence pa največji del – kar 9,74 milijarde EUR (zdaj približno 190.000 pripadnikov, želijo zmanjšati za četrtino).

Italijansko obrambno ministrstvo se je kljub krizi odločilo da porabijo 120 milijonov EUR za lansiranje dveh satelitov Cosmo skymed v letih 2017 in 2018. Satelita bosta za zamenjala dva izmed štirih italijanskih satelitov, ki zdaj krožijo okoli Zemlje, uporabljajo pa jih tako vojaške kot civilne oblasti.

Italijanska vojska pa bodo v naslednjih letih (do 2024) dobila tudi 381 novih kolesnih oklepnih vozil freccia 8×8 italijanskih proizvajalcev Iveco in Oto Melara (del Finmeccanice), za katere naj bi skupaj odšteli 2,65 milijarde USD.

Italijanska mornarica pa se pripravlja na prenovo svoje flote do leta 2035, v tem obdobju pa naj bi za modernizacijo namenili okoli 5,4 milijarde EUR. Do leta 2018 bodo dobili logistično ladjo v vrednosti 325 milijona EUR, nosilko helikopterjev v vrednosti 844 milijona EUR in dva hitra čolna za specialne enote v skupni vrednosti 40 milijonov EUR. So leta 2030 pa načrtujejo tudi izgradnjo šestih večnamenskih vojaških ladij, za vsako pa naj bi odšteli okoli 436 milijonov EUR.

Proračun italijanskega obrambnega ministrstva za leto 2015 pa predvideva tudi peščico novih raziskovalnih programov, ki bi lahko vodile do novih javnih naročil. Želijo si namreč začeti razvoj novega helikopter za raziskovalno dejavnost, kot raziskovalni program z naslovom Malmisat, ki je opisan kot premični letalski sistem za  lansiranje 60-kilogramskih satelitov v orbito za potrebe spremljanja situacije v času nesreč in ujm.

Medtem ko italijanska industrija koristi naročanje obrambnega ministrstva, saj jim prav to redno financiranje omogoči da preživijo, pa Italijanska vojska z znižanimi sredstvi naj ne bi mogla plačati niti svojih računov za vodo, elektriko, plin in zavarovanja v letu 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Moč Italijanske vojske

Povezani članki