Italija po 30 letih le dobavila Iraku korveti razreda assad

by Urednik

V IRAK PRISPELI »OBNOVLJENI« FREGATI RAZREDA ASSAD

V Irak sta s tovorno ladjo 21. junija 2017 iz Italije prispeli dve korveti razreda assad, ki jih je Iraška mornarica čakala že več kot tri desetletja. Irak je namreč leta 1981 naročil šest korvet razreda assad, ki pa zaradi operacije Puščavski vihar in embarga Združenih narodov na orožje niso bile nikoli dobavljene.

Sedaj je Iraška mornarica dobila dve od šestih naročenih fregat razreda assad, medtem ko so preostale štiri Italijani že v devetdesetih prodali Maleziji kot fregate razreda laksamana. Večina iraških mornariških ladij se sedaj uporablja za pomorsko patruljiranje in varovanje naftnih ploščadi na morju.

Italijanska ladjedelnica Fincantieri in iraška vlada sta v julija 2014 podpisali sporazum, ki je razrešil dolgoletni spor okoli dobave korvet razreda assad, ki jih je Irak naročil leta 1981 – v času vojne proti Iranu. Korveti Musa Bin Nussair (F 210) in Tariq Bin Ziad (F 212) so predali Iraški mornarici že leta 1986, vendar sta bili še vedno zasidrani v Italiji, ko je Irak napadel Kuvajt leta 1990. Medtem ko so se zahodni dobavitelji z veseljem strinjali s pogodbo o izvozu, je bil po invaziji v Kuvajtu proti Iraku uveden embargo na orožje.

Italijansko veleposlaništvo v Bagdadu, ki je vodilo pogajanja, je 15. maja 2014 sporočilo, da sta ladjedelnica Fincantieri s sedežem v Trstu in iraška vlada dosegli dogovor okoli ladij razreda assad. Ladjedelnica je tako posodobila obe korveti, ki sta 31 let čakali na prevzem v Italiji.

Preostale štiri od šestih ladij je Italija prodala Malezijski mornarici v letu 1995 kot korvete razreda laksamana. Korveti Musa Bin Nussair (F 210) in Tariq Bin Ziad (F 212) sta mirovali v pokrajini La Spezia vse od leta 1990, v letu 2005 pa so napovedali, da ju bodo predali novi Iraški mornarici. Vendar pa je bil kmalu za tem dogovor odpovedan zaradi slabega stanja obeh korvet ob pregledu.

Italijanska ladjedelnica Fincantieri je zgradila še štiri korvete razreda assad za Libijsko mornarico, ki jih je začela uporabljati med letoma 1977 in 1979, njihova usoda pa ni točno znana. Fregato Al Tadjier naj bi potopila letala Ameriške mornarice, medtem ko naj bi po nekaterih informacijah fregate Al Tougour, Al Kalij in Al Hudud upokojili leta 1993 in jih dali v razrez.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki