Italija zavrača nadaljevanje nakupa ameriških lovcev F-35

by Urednik

BO NOVA ITALIJANSKA VLADA USPELA PREKLICATI NAROČILO LOVCEV F-35?

Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare) imajo v svoji floti že 10 večnamenskih lovcev 5. generacije F-35A/B lightning II. Skupaj so sicer načrtovali nakup 90 teh letalnikov, vendar je italijanska obrambna ministrica pred dnevi izjavila, da ne bodo več kupovali lovcev F-35.

Italijanska vojska že ima 9 konvencionalnih različic F-35A, naročili naj bi jih še 60, in 1 mornariško letalo F-35B STOVL (kratek vzlet in vertikalen pristanek), še 15 pa naj bi jih naročili. Italija je namreč leta 2012 podpisala pogodbo v vrednosti 14 milijard evrov za nakup skupaj 90 lovcev F-35A in F-35B.

“Ne bomo več kupovali lovcev F-35. Ocenjujemo še, kaj lahko storimo glede že sklenjenih pogodb,” je za televizijo La7 izjavila obrambna ministrica Elisabetta Trenta iz Gibanja petih zvezd in poudarila, da bi močne denarne kazni lahko pomenile, da bi “ukinitev naročila lahko stalo državo več kot do konca izpeljan nakup”.

Omenila je tudi prednosti v smislu razvoja tehnologije in raziskav v Italiji, povezanih s proizvodnjo tega letala F-35, kot tudi delovnih mest, ki bi bila izgubljena. “Glede na obstoječe pogodbe, ki jih je podpisala prejšnja vlada, izvajamo skrbno oceno, ki upošteva izključno nacionalni interes,” je poudarila.

Vendar pa je Trenta poudarila, da si je prizadevala za razširitev nakupov, da bi sprostila sredstva za naložbe v evropske obrambne projekte. Več držav je namreč že podpisalo pogodbe o nakupu F-35, kot so Turčija, Izrael, Norveška, Japonska, Nizozemska, Velika Britanija in Avstralija, medtem ko se nekatere države, potencialne kandidatke za nakup, (še) niso odločile zanj.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki