Italijanski lovci F-35A začeli misijo Natovega zračnega nadzora

by Urednik

“NEVIDNI” LOVCI VARUJEJO NEBO ČLANIC ZVEZE NATO

Italijanske letalske sile so uradno začele izvajati misijo Natovega zračnega nadzora (air-policing) z letali F-35, ki bodo delovali iz italijanske letalske baze Amendoli v južnoitalijanski pokrajini Foggia.

Italijanski lovci 5. generacije F-35, ki sodelujejo v Natovih misijah sil za hitro posredovanje (QRA – Quick Reaction Alert) bodo delovali na južnem boku zavezništva in so del 32. lovskega polka Italijanske letalske sile (Aeronautice Militare). Zračni prostor zveze Nato bodo varovali iz letalske baze Amendoli, pri tem pa se bodo usklajevali z letali Eurofighter typhoon EF2000, ki so trenutno razporejeni v Romuniji.

Italijanski lovci F-35 bodo tako vzleteli v nekaj minutah po ukazu Natovega združenega centra za zračne operacije (CAOC) v Torrejonu v Španiji, da bi prestreglo in identificiralo vsako sumljivo letalo.

Letala F-35 so dodeljena 13. letalski eskadrilji (32. lovski polk), ki je že pridobila precejšnje mednarodne izkušnje s sodelovanjem v Natovih misijah zračnega nadzora na Islandiji in v Estoniji.

Lovci 5. generacije F-35A iz 32. lovskega polka se tako pridružujejo lovcem 4. generacije Eurofighter typhoon EF2000 iz 4., 36., 37. in 51. lovskega polka Italijanskih letalskih sil pri zagotavljanju varnosti na nebu zavezništva.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki