Iz podmornice Vladimir Monomakh uspešno izstrelili raketo bulava

by Urednik

PRVA IZSTRELITEV BULAVE IZ NOVE PODMORNICE K-551

V sredo, 10. septembra 2014, so v Belem morju iz ruske strateške jedrske podmornice Vladimir Monomakh razreda borei (projekt 955-A) izstrelili medcelinsko balistično raketo bulava, ki je uspešno zadela na tarčo na vadbišču na Daljnem vzhodu, je dejal predstavnik ruskega obrambnega ministrstva za Itar-Tass. To je bila prva izstrelitev rakete bulava po enoletni prekinitvi testiranj, saj so imeli septembra 2013 še vedno obilo težav.

Balistično raketo bulava so iz podmornice Vladimir Monomakh izstrelili pod vodo. Predstavljala naj bi začetek novih testiranj raketnih sistemov bulava, kot tudi jedrske podmornice Vladimir Monomakh, s katere so prvič izstrelili raketo bulava. Bojna konica rakete bulava naj bi uspešno dosegla vadbišče Kura na Kamčatki, je potrdil Igor Konashenkov. Dodal je, da so bili na podmornici ob tem prisotni tudi predstavniki državne komisije za obrambo, kot tudi glavni poveljnik Ruske mornarice Viktor Chirkov.

Ruski mediji so že dan pred izstrelitvijo poročali, da je jedrska podmornica Vladimir Monomakh zapustila pristanišče Severodvinsk z namenom testiranja balistične rakete bulava. Nekateri anonimni  ruski pravijo, da Ruska mornarica ne želi sprejeti nove podmornice brez testa izstrelitve rakete bulava.

Vladimir Monomakh je tretja podmornica v seriji projekta 955 (razred borei). Plovilo naj bi bilo izročena Ruski mornarici po opravljenih vseh testiranjih v decembru 2014, osem let po začetku njene izgradnje.

Prva podmornica razreda borei imenovana Yury Dolgoruky (K-535) se je pridružila Severni floti Ruske mornarice v januarju 2013, druga podmornica Alexander Nevsky (K-550) pa decembra 2013. Tretjo jedrsko balistično podmornico razreda borei, imenovano Vladimir Monomakh (K-551), še preizkušajo na morju, medtem ko četrto, Knyaz Vladimir, še gradijo v ladjedelnici Sevmash.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki