Izmetni sedež F-35 lahko lahkemu pilotu zlomi vrat

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA ŽE PREPOVEDALA PILOTIRANJE LOVCEV F-35 LAŽJIM PILOTOM

Nedavna testiranja nove čelade in izmetnega sedeža ameriškega “nevidnega” lovca F-35 so pokazala, da bi med katapultiranjem med počasnim letom lahko sila katapultnega sedeža zlomila vrat pilotu.

Med testiranjem nove čelade generation 3 in izmetnega sedeža Martin-Baker US16E so ugotovili, da je lutki večkrat zlomilo vrat, je dejal anonimen vir za Defense News. Ameriške letalske sile (USAF) naj bi zaradi te težave že prepovedala polete z lovcev F-35 vsem pilotom, ki tehtajo manj kot 61,7 kg (136 funtov).

Po podatkih medijev naj bi ta omejitev veljala vsaj za enega od ameriških vojaških pilotov, ki letijo z lovci F-35. Vendar pa naj to ne bi bila podpolkovnica Christine Mau (na fotografiji), prva in edina ženska pilotka letala F-35.

Novico je potrdil tudi kalifornijski demokrat in član ameriškega  odbora za vojsko Jackie Speier, ki je dejal, da so prehitro uvedli letalo in da izmetni sedeži (skupaj s čelado) še niso bili dovolj testirani. Dodal je tudi, da je to še en primer od vrste nepravilnosti naročanja (vojaške opreme), ki bi se jim morali izogniti.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF, BAE Systems

Povezani članki