Izrael napadel Gazo – operacija “Protective Edge”

by Urednik

IZRAELSKA LETALA BOMBARDIRAJO OBMOČJA V GAZI

Izraelska vojska je v torek zjutraj sprožila ofenzivno operacijo “Protective Edge” (Zaščita meje) na območju Gaze, v izraelskih zračnih napadih pa je ranjenih najmanj devet Palestincev, poročajo iz Gaze.

Danes zjutraj, 8. julija 2014, je Izraelska vojska (IDF) objavila na Twitterju sporočilo, da so “začeli operacijo Protective Edge v Gazi proti Hamasu, da bi zaustavili teror nad izraelskimi državljani, ki ga doživljajo vsak dan.”

Izraelske oblasti so sporočile, da je bila odločitev o začetku operacije sprejeta po ponedeljkovem stopnjevanju raketiranja izraelskega ozemlja. Izraelske letalske sile (IAF) so z letali danes napadle kar 50 območij v Gazi, kjer naj bi bili predstavniki Hamasa, vse bližje pa je tudi napad kopenskih sil Izraelske vojske.

Napetost med Izraelci in Palestinci oz. gibanjem Hamas se stopnjuje že vse od ugrabitve treh izraelskih najstnikov  12. junija 2014 na Zahodnem bregu, ki so jih nato našli mrtve konec meseca. Tej ugrabitvi so sledili številni poboji palestinske mladine v imenu maščevanja. Napetosti pa so kmalu prerasle ugrabitve in poboje mladine ter se nadaljevane z izraelskimi letalskimi napadi in palestinskimi raketnimi napadi. V zadnjih dveh tednih naj bi bilo iz Gaze na ozemlje Izraela izstreljenih že več kot  300 raket in granat, samo v ponedeljek (3. julija 2014) po nekaterih podatkih kar 80, poročajo izraelski mediji.

Izrael se je na palestinsko raketiranje odzval z več deset zračnimi napadi, vendar ni mogel zaustaviti gibanje Hamas. V ponedeljek je bilo v bombardiranjih ubitih vsaj osem palestinskih skrajnežev, vendar končno število smrtnih žrtev še ni znano. Izraelska vojska poroča, da je bilo v ponedeljek  iz Gaze na Izrael izstreljenih vsaj 70 raket, okoli 40 samo v uri po tem, ko je padel mrak, sirene, ki so oznanjale napade, pa so tulile v naseljih do 80 kilometrov iz Gaze.

Zemljevid Bližnjega vzhoda

Že prve dni v juliju je Izraelska vojska močno okrepila svoje kopenske sile v bližini meje z Gazo, kamor so poslali dodatne tankovske in artilerijske enote, v ponedeljek pa so na mejno območje prišli še dodatni tanki in avtobusi z vojaki. Tiskovni predstavnik Izraelske vojske, podpolkovnik Peter Lerner, je dejal, da vojska premika večje število pehotnih sil na mejo z Gazo in je od oblasti dobila dovoljenje za aktiviranje do 1500 rezervistov. Z rezervisti naj bi nadomestili vojake, ki so bili na območje Gaze poslani iz ostalih delov države, tudi Zahodnega brega.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Se Izrael pripravlja na zavzetje Gaze?

Izraelska vojska je na mejo z Gazo poslala dodatne tankovske in artilerijske enote, kar povečuje možnosti za začetek operacije na palestinskem ozemlju v odgovor na raketne napade v zadnjem tednu.

VIDEO: Posnetek izraelskega napada v Gazi

Povezani članki