Izrael podpisal naročilo za dodatnih 14 lovcev F-35

by Urednik

IZRAEL S SVOJO RAZLIČICO LOVCA F-35I

Izrael je z ameriškim proizvajalcem Lockheed Martin podpisal pogodbo za nakup dodatnih 14-ih lovcev 5. generacije F-35A Joint Strike Fighters v vrednosti 2,82 milijarde USD, z možnostjo nakupa dodatnih 17-ih letal, je sporočilo izraelsko obrambo ministrstvo v nedeljo 22. februarja 2015.

Nakup dodatnih 14 bojnih letal F-35 “adir” za potrebe Izraelskih letalskih sil (IAF), v novembru 2010 so že podpisali pogodbo za 19 lovcev F-35, je ocenjen na 2,82 milijarde USD, kar pomeni približno 110 milijonov USD za vsako letalo. Cena vključuje tako razvoj in dobavo letal, kot tudi vgradnjo izraelskih bojnih sistemov in aeronavtike v letala, vključuje pa tudi logistično podporo, usposabljanje pilotov, rezervne dele in vzdrževanje letal v Izraelu.

Aharon Marmarosh, vodja delegacije ameriškega obrambnega ministrstva, je dejal, da bodo prva dva lovca F-35 pristala v Izraelu ob koncu leta 2016, preostala letal pa bodo prispeli do leta 2021. V proizvodnjo mednarodnega “nevidnega” lovca F-35 je vključen tudi Izrael, ki izdeluje nekatere dele tega letala – krila, zaslon čelade,…

Izraelske letalske sile bodo imele v svoji floti lovce F-35 (skupaj jih načrtujejo kar 75) v različici A, vendar bodo vanje vgrajeni edinstveni izraelski sistemi, oborožili pa jih bodo i izraelskim orožjem.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki