Izraelska bomba v Gazi zadela šolo ZN – najmanj 15 mrtvih

by Urednik

ŠTEVILO MRTVIH PALESTINCEV (CIVILISTOV) IZ DNEVA V DAN VEČJE

Izraelska  letala so v četrtek, 24. julija 2014, med bombardiranjem mesta Beit-Hanun na severu Gaze zadela šolo, ki jo vodijo Združeni narodi (ZN). V bombnem napadu naj bi umrlo in bilo ranjenih več deset palestinskih beguncev, je povedal predstavnik lokalnega zdravstvenega ministrstva za RIA Novosti.

Število ubitih Palestincev v operaciji Izraela v Gazi se je v četrtek, 24. julija 2014povečala za 117 ljudi, tako da so ta dan lokalni zdravniki označili za enega od najbolj krvavih dni od začetka spopadov.

V 18-ih dneh konflikta je bilo skupno ubitih že 797 Palesticev, vključno z najmanj 200 otroki, 75 ženskami in 40-imi starejšimi osebami. Med operacijo “Protective Edge” je bilo ranjenih že več kot 5130 Palestincev, so sporočili zdravniki iz Gaze.

“Izrael je izvedel zračni napadi na šolo v Beit Hanunu, kjer se je pred  obstreljevanjem in bombardiranjem skrivalo na stotine beguncev. Po naših podatkih je na desetine umrlih in poškodovanih ” je sporočil vir. Palestinski mediji poročajo, da je v napadu na šolo umrlo najmanj 17 ljudi, vključno z enim otrokom, kar 200 pa naj bi jih bilo ranjenih.

Izrael je začel operacijo “Protective Edge” (Zaščita meje) 8. julija 2014 z domnevnim ciljem preprečevanja palestinski militantni organizaciji Hamas nadaljnje izstreljevanje raket iz Gaze na izraelsko ozemlje. Izraelska vojaška je po zračnih in artilerijskih napadih prešla na kopensko invazijo 17. julija. Poleg uničenja raketni izstrelišč palestinskega gibanja Hamas želijo Izraelci uničiti tudi  mrežo podzemnih rovov, ki jih Palestinci uporabljajo za nelegitimen vstop na izraelsko ozemlje.

Zaklonišče v Gazi

V spopadih v Gazi je umrlo že okoli 200 pripadnikov gibanja Hamas in blizu 40 izraelskih vojakov. Posledica spopadov in bombnih ter raketnih napadov pa tudi okoli 800 mrtvih civilistov (Palestincev), med njimi več kot 200 otrok in 80 žensk, 150.000 ljudi je bilo razseljenih in najmanj 3143 hiš pa je bilo uničenih v operaciji “Protective Edge”.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki