Japonska želi samoobrambne sile spremeniti v polnopravno vojsko

by Urednik

NAČRTI JAPONSKE ZA PODVOJITEV IZDATKOV ZA OBRAMBO

Japonske oborožene sile po svojih zmogljivostih že dolgo presegajo zgolj obrambno strukturo, kar je v nasprotju z obveznostmi, ki jih je Tokio prevzel po kapitulaciji pred zavezniškimi silami leta 1945. 

Tokio namerava približno podvojiti izdatke za obrambo. V zadnjih letih je moč opaziti, da je Japonska stopila na pot militarizacije, razpravljajo v članku, objavljenem v britanskem časopisu The Times.

To je zamisel, ki jo je predstavila od leta 1955 v državi skoraj neprekinjeno  vladajoča Liberalno-demokratska stranka (LDP). Predlaga, da japonsko obrambno ministrstvo dvigne obrambni proračun z enega na dva odstotka BDP, poleg tega pa dovoli, da oborožene sile države, imenovane samoobrambne sile, lahko izvajajo tudi protinapade na morebitne nasprotnike, če so napadeni.

Kot ugotavljajo britanski mediji, bodo te novosti na obrambnem področju Dežele vzhajajočega sonca, če bodo sprejete, v bistvu v nasprotju z obveznostmi, ki jih je Tokio prevzel po kapitulaciji pred zavezniškimi silami leta 1945. To pomeni, da na Japonskem želijo samoobrambne sile spremeniti v polnopravno vojsko.

Japonska vladajoča LDS se v svojem predlogu sklicuje na ukrajinsko krizo in povečane vojaške aktivnosti številnih sosednjih držav: Kitajske, Severne Koreje in Ruske federacije.

»V razmerah, ki jih za mednarodno skupnost lahko imenujemo največja kriza našega časa, moramo odločno okrepiti obrambno sposobnost Japonske,« je dejal japonski minister za obrambo Nobuo Kishi.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki