”Japonski” F-35 kar za 33 milijonov USD dražji od ameriškega

by Urednik

IZJEMNO DRAGI NA JAPONSKEM SESTAVLJENI ”NEVIDNI” LOVCI F-35

Na Japonskem sestavljeni Lockheed Martinov lovec F-35 lightning II  stane kar 33 milijonov dolarjev več od tistega, ki so ga sestavili v ZDA. Razlogi se skrivajo v deviznih tečajih in manjšem obsegu japonske proizvodnje, je za revijo Jane’s potrdil tiskovni predstavnik Agencije za dobave, tehnologijo in logistiko japonskega obrambnega ministrstva.

Višja cena gre na račun deviznih tečajev in različnih metod dobavljenih (uvoženih) sklopov med v celoti v ZDA izdelanimi in sestavljenimi F-35A ter sestavljenimi na proizvodni liniji FACO na Japonskem. Kot še navajajo na japonskem obrambnem ministrstvu, je bilo leta 2012, ko so bili naročeni japonski F-35, razmerje med jenom in dolarjem 91 : 1, cena v celoti uvoženega F-35 pa je dosegla 90 milijonov dolarjev.

Japonska je sprva naročila 42 F-35A, prvi štirje so bili dobavljeni neposredno iz ZDA, 38 letal pa so sestavili v obratih Mitsubishijevih zmogljivosti za sestavljanje in  zaključno preverjanje FACO v Nagoji. Japonsko obrambno ministrstvo tudi razmišlja o dodatni količini teh letal pete generacije v izvedenki F-35B (STOVL), ki bi delovali iz japonskih nosilk helikopterjev in letalskih oporišč (s kratkimi vzletno-pristajalnimi stezami) na jugu Japonske.

Pripravil: B. Knific, foto: Youtube

Povezani članki