Japonski nevidni lovec ATD-X (F-3) bo prvič poletel januarja 2015

by Urednik

JAPONSKA SAMA RAZVIJA LOVCA 5. GENERACIJE

Potem ko so se na spletu v začetku maja pojavile prve (ukradene) slike prvega japonskega prototipa radarsko slabo zaznavnega (stealth) lovca ATD-X, so se pojavile informacije, da bo podjetje Mitsubishi Heavy Industries prvi testni polet opravilo v januarju 2015, je poročal časopis Mainichi.

Z novim in prvim na japonsekm razvitim nevidnim lovcem ATD-X (Advanced Technology Demonstrator-X – naprednega tehnološki demonstrator-X) naj bi Japonske letalske sile v naslednjem desetletju nadomestile lovce Mitsubishi F-2

Sredi julija 2014 je japonsko obrambno ministrstvo objavile tudi prve uradne fotografije prototipa ATD-X s serijsko oznako 51-0001,  ki naj bi ga uporabljali za raziskovalne namene. Dejansko bo ATD-X uporabljen za razvoj F-3, japonskega lovca 5. generacije.

Japonski obrambni ministrstvo se trenutno še pogaja s Tehnično razvojnim inštitutom in proizvajalcem Mitshibushi o končni ceni letala ​​in drugih podrobnostih sporazuma, veliko pa bo odvisno od rezultatov testiranj in drugih dejavnikov. Pričakuje se, da bo japonska vlada sprejela končno odločitev o nakupu teh lovcev v letu 2018.

Zanimivo je, da je japonsko obrambno ministrstvo sprva načrtovalo nakup ameriških nevidnih lovcev F-22 raptor, vendar je ameriški kongres zaradi občutljivih (tajnih) tehnologij prepovedal izvoz teh letal. Ta odločitev je postala eden od glavnih razlogov, da Japonska sama razvije svojega “nevidnega lovca”.

Japonska ima v svoji oborožitvi trenutno 89 bojnih letal Mitsubishi F-2 (od tega 28 dvosedežnih), 5 pa jim jih je uničil cunami leta 2011. Japosnki Mitsubishi je razvil lovce F-2 na osnovi lovca F-16 block 52 skupaj z ameriškim proizvajalcem Lockheed Martin.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki