Japonski nevidni “lovec” ATD-X pripravljen na krstni polet

by Urednik

JAPONSKI RAZVOJ LASTNEGA BOJNEGA LETALA 5. GENERACIJE

Japonsko prototipno lovsko letalo pete generacije ATD-X sin sin (Advanced Technology Demonstrator-X – napredni tehnološki demonstrator-X) naj bi bilo pripravljeno na prvi polet, je sporočil vir iz japonskega obrambnega ministrstva.

Razvojno radarsko nevidno (stealth) letalo ATD-X, ki ga skupaj razvijata japonski Tehnično razvojni inštitut in Mitshibushi, je del razvojnega projekta novega japonskega lovca F-3, ki naj bi v Japonskih letalskih silah v prihodnjem desetletju nadomestil letala Mitsubishi F-2.

Prve fotografije novega japonskega (prototipa) letala ATD-X sinsin so se v medijih pojavile že avgusta 2014, takrat pa so razvijalci obljubljali krstni polet v začetku leta 2015. Prvi polet je bil nato prestavljen na konec leta 2015, težava pa se je skrivala v okvari programske opreme za zagon motorjev.

Zanimivo je, da je japonsko obrambno ministrstvo sprva načrtovalo nakup ameriških nevidnih lovcev F-22 raptor, vendar je ameriški kongres zaradi občutljivih (tajnih) tehnologij prepovedal izvoz teh letal. Ta odločitev je postala eden od glavnih razlogov, da Japonska sama razvije svojega “nevidnega lovca”.

Po velikosti je perspektivni ATD-X blizu švedskemu lovcu Saab JAS-39 gripen, po obliki pa bolj spominja na ameriškega nevidnega lovca  pete F-22 raptor. Čeprav je manjši, pa kaže podobnost z F-22 pri kotu vertikalnih repnih smernikov in oblikah odprtine za dovajanje zraka.

Japonska se želi z novim večnamenskim bojnih letalom 5. generacije, za katerega upajo, da bo zaradi lastnega razvoja finančno ugodnejši od ameriških F-35, vsaj enakovredno kosati v zračnih spopadih s tovrstnimi ruskimi in kitajskimi lovci. Po prvih načrtih naj bi se razvojno delo na projektu bojnega letala F-3 začelo v letih 2016-2017, prvi prototip pa naj bi poletel do leta 2025.

Do konca leta 2018 naj bi japonska vlada sprejela sklep o tem, ali bo uporabljene tehnologije projekta ATD-X uporabila za večnamenskega lovca F-3, ki bo zamenjal stare Mitsubishije F-2.

Japonska ima v svoji oborožitvi trenutno 89 bojnih letal Mitsubishi F-2 (od tega 28 dvosedežnih), 5 pa jim jih je uničil cunami leta 2011. Japonski Mitsubishi je razvil lovce F-2 na osnovi lovca F-16 block 52 skupaj z ameriškim proizvajalcem Lockheed Martin.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015. Prostih le še nekaj mest !!

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki