Japonsko podmornico zaznali v bližini ruskih teritorialnih voda

by Urednik

AMERIŠKE PODMORNICE POGOSTO V BLIŽINI RUSKIH TERITORIALNIH VODA

Enote za protipodmorniško bojevanje iz Pacifiške flote Ruske mornarice so sredi (20. avgusta 2014) tedna v bližini rusko-japonske pomorske meje zaznale tujo podmornico. Rusi menijo, da je šlo za japonsko dizelsko-električno podmornico razreda oyashio. Takoj po odkritju japonske podmornice je Pacifiška flota v njeno bližino poslala svoja plovila in z letali spremljala njeno premikanje.

“Tuja podmornica je bila odkrita na severu ožine La Perouse, kjer je rusko-japonska meja… Čez nekaj časa je podmornica hitro zapustila obmejno območje in zaplula globoko v nevtralne vode,” je dejal visok predstavnik generalštaba Ruske vojske za časopis Kommersant. Rusi so podmornico zaznali v ožini med južnim delom ruskega otoka Sakhalin in japonskega otoka Hokaido.

O podobnem incidentu smo poročali že v začetku avgusta, ko je Severna flota Ruske mornarice v Barentsovem morju odkrila ameriško podmornico razreda virginia.

Japonska mornarica ima v svoji floti 11 podmornic razreda oyashio, 4000 tonske podmornice v dolžino merijo 82 m, dosežejo maksimalno hitrost 20 vozlov, na krov sprejmejo 70 mornarjev, oborožene pa so s torpedi type 89 in  raketami UGM-84 harpoon. Uporabljati so jih začeli med leti 1998 in 2008.

Nedavno “najdbo” japonske podmornice v bližini ruskih teritorialnih vode je pokomentiral tudi admiral Viktor Fjodorova, nekdanji poveljnik ruske Pacifiške flote, ki pravi da so opažanja japonskih podmornic redka za razliko od ameriških, ki redno patruljirajo v vodah v bližini ruskega polotoka Kamčatka in glavne pomorske baze ruske Pacifiške flote v Vilyuchinsku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki