Je Rusom uspel preboj pri razvoju elektromagnetnega topa?

by Urednik

HITER NAPREDEK RUSKIH ZNANSTVENIKOV PRI RAZVOJU ELEKTROMAGNETNIH TOPOV

Znanstveniki Združenega inštituta za visoke temperature (OIVT), ki deluje v okviru Ruske akademije znanosti, so dosegli velik napredek v razvoju elektromagnetnih topov, poroča ruski spletni portal RBTH.

Ruski strokovnjaki z inštituta OIVT so namreč razvili top, ki lahko izstreli projektil mase 100 g s hitrostjo več kot 3000 m/s.

»V dveh letih, odkar delamo na tem projektu, smo povečali moč eksperimentalnega topa za šestkrat. Začeli smo z energijo 0,8 MJ, danes pa se rezultati približujejo že 5 MJ. Poskusi z elektromagnetnim orožjem so zasnovani na tehnologiji impulznega induktivnega proizvajanja energije. Takšen princip omogoča hitro pretvarjanje energije v plazmo, kar poveča tudi temperaturo, ki sorazmerno viša hitrost izstreljevanja projektilov,« je za RBTH povedal Vladimir Poliščuk, strokovnjak z inštituta OIVT in vodja projekta.

Že vrsto let napovedujejo, da naj bi elektromagnetni topovi predstavljali artilerijo prihodnosti. Prve platforme za te sisteme bodo najverjetneje ladje, omogočali pa naj bi obstreljevanje ciljev, ki se nahajajo na razdalji do 400 km.

V omenjenem inštitutu se nahaja plazmatski top, ki po mnenju znanstvenikov predstavlja enega od najbolj perspektivnih poskusnih modelov tovrstnega orožja. Osnovni koncept je sestavljen in dveh elektrod skozi kateri se sprošča električna energija, na sredini pa se nahaja projektil, ki je izstreljen s pomočjo t. i. Lorentzove sile. Top je v svoji osnovi v bistvu elektromagnetni pospeševalnik.

Julija 2016 je bilo uradno objavljeno, da je Rusija začela s testiranjem svoje različice elektromagnetnega topa, s katerim bi lahko olajšali lansiranje vesoljske opreme v orbito, s čemer bi pomembno poenostavili kompleksni raketni program.

Pripravil: B. Knific, vir: RBTH, foto: Military Forum

 

Povezani članki