Južna Koreja bo kupila dodatnih 20 lovcev F-35A

by Urednik

POVEČANJE FLOTE LOVCEV 5. GENERACIJE

Južna Koreja bo od ZDA kupila še 20 bojnih letal F-35A kot del svojega projekta F-X, osredotočenega na nakup tujih prikritih lovskih letal od leta 2023 do 2028.

Odbor za promocijo državne uprave za obrambne nabave, ki ga vodi obrambni minister Jong-sup Lee, se je 15. julija uradno odločil za nakup dodatnih 20 F-35A v vrednosti 3,9 bilijona korejskih vonov (skoraj 3 milijarde dolarjev). Južna Koreja jih namerava pridobiti do leta 2028.

Južnokorejske letalske sile bodo imele potem skupaj 60 F-35A, saj že uporabljajo 40 F-35A nlock-I. Južnokorejska vlada in vojska nameravata letos dokončati preizkus izvedljivosti in v začetku prihodnjega leta pripraviti konkreten načrt za nabavo nove serije F-35. Južnokorejsko obrambno ministrstvo tako pričakuje, da bo vrzel v zračni moči, ki je nastala z upokojitvijo zastarelih bojnih letal vojaškega letalstva Južne Koreje, dopolnjena z novimi F-35A, ki naj bi prav tako okrepili odvračanje groženj tej azijski državi.

Načrt za pridobitev dodatnih letal F-35A je že šel skozi teste izvedljivosti in postopek preverjanja povpraševanja v letih 2018 in 2019, vendar je prejšnja vlada dala prednost lahki letalonosilki in lovcem različice F-35B. Ko je nova vlada letos prevzela oblast, je resnejša zaskrbljenost glede zastarelih bojnih letal ROKAF in vse bolj naprednega severnokorejskega jedrskega orožja spodbudila Seul, da je spremenil svoje prednostne naloge obrambnih nabav.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki