Južnokorejski helikopterji oboroženi z raketami spike NLOS

by Urednik

JUŽNA KOREJA BO NA HELIKOPTERJE AW159 WILDCAT NAMESTILA RAKETE SPIKE

Južnokorejska vojska je za oborožitev 8-ih novih mornariških helikopterjev AgustaWestland AW159 wildcat za oborožitev izbrala vodene rakete spike NLOS.

Južmokorejska agencija za obrambne nabave je sporočila, da bodo helikopterje Južnokorejske vojne mornarice  AgustaWestland AW159 wildcat opremili z izraelskimi raketami  Rafael spike NLOS (Non line of sight). Spike NLOS je raketa z daleč najdaljšim dosegom v družini spike – doseže do 25 km. Hkrati je s svojimi 70 kg tudi najtežja, izstreljujejo pa jo lahko tako s tal kot z lanserja na helikopterju. Razvili so jo kot posledico yomkipurske vojne, ki je pokazala potrebo po učinkovitem in natančnem vodenem taktičnem raketnem orožju zemlja-zemlja. S kodno oznako tamuz je prvič prišla v oborožitev IDF leta 1981, javnosti pa so jo prvikrat predstavili šele leta 2011. Gre za prvo uporabo raket spike NLOS na mornariškem oborožitvenem sistemu.

Vodena raketa Rafael spike NLOS

Južna Koreja bo imela skupaj osem helikopterjev AW159 wildcat, s katerimi bodo zamenjali Westlandove helikopterje super lynx mk99. Investicija v helikopterje bo veljala Južno Kortejo skupaj 560 milijonov dolarjev. Helikopterji bodo poleg tega opremljeni še s Thalesovimi sonarji flash in protipodmorniškimi torpedi. Wildcati bodo tako opremljeni za protipodmorniški boj in boj proti površinskim ladjam, ta mornariško patruljiranje ter iskalno-reševalne naloge. Vse helikopterje, orožje in opazovalno-namerilne sisteme bodo dobili v obdobju 2015/2016.

Južna Koreja bo za prihodnji jurišni helikopter, razvila in izdelala ga bo KAI  (Koprean Aerospace Industries), verjetno prav tako izbrala izraelske (Rafaelove) protioklepne  rakete spike ER, odloča pa se še med izraelskimi raketami IAI MBT lahat, BAE Systems APLWS in Lockheed Martin/Raytheon hellfire.

Pripravil: B. Knific, foto: AgustaWestland, Rafael

Povezani članki