Kanada izbira (le še) med lovcema JAS-39 gripen in F-35

by Urednik

BO KANADA IZBRALA AMERIŠKE ALI EVROPSKE LOVCE?

Kanadska vlada načrtuje v okviru svoje obrambne politike Strong, Secure, Engaged (močni, zaščiteni, povezani) kupiti 88 naprednih bojnih letal za Kanadske kraljeve letalske sile (RCAF) in z njimi nadomestili floto 85 starejših lovcev CF-18 hornet.

1. decembra 2021 je kanadska vlada sporočila, da sta po oceni predloženih predlogov dva ponudnika še naprej upravičena do sodelovanja v okviru konkurenčnega postopka javnih naročil projekta sodobnega lovca:

– švedsko-francosko-izraelska naveza Saab-MBDA-Rafael in

– ZDA s podjetjema Lockheed Martin in Pratt and Whitney.

Tako sta lovca Lockheed Martin F-35A block 4 in Saab JAS-39 gripen E še vedno v ocenjevanju, medtem ko Boeingova lovska letala F/A-18 super hornet po navedbah virov iz industrije in vlade niso izpolnjevala zahtev zvezne vlade.

Predlogi so bili strogo ocenjeni glede na elemente zmogljivosti, stroškov in gospodarskih koristi. Vrednotenje je vključevalo tudi oceno gospodarskega vpliva.

Kanada bo v prihodnjih tednih dokončala naslednje korake postopka, ki bi lahko na podlagi nadaljnje analize dveh preostalih ponudb vključevali nadaljevanje končnih pogajanj z najvišje uvrščenim ponudnikom ali vstop v konkurenčni dialog, pri čemer bi preostali ponudnik imel priložnost, da izboljša svoj predlog.

Kanadska vlada si še naprej prizadeva za oddajo naročila leta 2022 in za dobavo letal že leta 2025.

Pripravil: A. Knific, foto: Saab

Povezani članki