Katar bo zapravil 24 milijard USD za helikopterje, rakete,…

by Urednik

KATARSKA VOJSKA BO DOBILA NOVE HELIKOPTERJE AH-64 APACHE, NH-90, LETEČE CISTERNE, SISTEME PATRIOT,… 

Katar je prejšnji teden napovedal podpis več pogodb za nakup bojnih helikopterjev, raket, vojaških letal in drugega orožja v vrednosti 24 milijard dolarjev. Katar in druge bogate države  ob Perzijskem zalivu in na preostalem Bližnjem vzhodu v zadnjih mesecih zapravljajo velike vsote denarja za nakup orožja, da bi se zaščitile pred Iranom in preprečile notranje težnje po “arabski pomladi”.

Katar je na nedavnem pomorskem oborožitvenem sejmu DIMDEX-2014 v Dohi napovedal podpis sporazumov z 20-imi glavnimi dobavitelji orožja in oborožitvenih sistemov v vrednosti 24 milijard dolarjev.

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je potrdil, da Katar namerava kupiti 24 novih jurišnih helikopterjev AH- 64e apache v vrednosti več kot 12 milijard USD in tri letala za zgodnje opozarjanje in nadzor (AWACS) Boeing-737 AEW&C.

Francosko obrambno ministrstvo pa je potrdilo Katarski nakup 22-ih večnamenskih helikopterjev NH-90 v vrednosti 2,8 milijarde USD, od tega bo 12 helikopterjev v taktični različici NH-90 TTH in 10 v palubni različici NH-90 NFH. Ob tem bodo Katarske letalske sile dobile tudi dve večnamenski transportni letali – tankerja proizvajalca Airbus.

Katar je prav tako s podjetjema Raytheon in Lockheed Martin podpisal pogodbo za nakup protiletalskih vodenih izstrelkov  MIM-104F (PAC-3) patriot zemlja-zrak (SAM).

Ameriška podjetja so že v prejšnjem letu podpisala pogodbe za modernizacijo katarskih helikopterje AH-64D apache v verzijo block III, kakor tudi za prodajo 500 raket FGM-148 javelin.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki