Kazahstan dobil nova lovca Su-30 in moderniziral jurišnike Su-25

by Urednik

MODERNIZACIJA KAZAHSTANSKIH LETALSKIH SIL OB POMOČI RUSIJE IN BELORUSIJE

Kazahstanske letalske sile so ob vstopu v novo leto “močnejše”  za dva nova ruska večnamenska lovca Suhoj Su-30SM in modernizirane jurišnike Su-25, ki so jih poslali na remont v Belorusijo.

Novi sodobni bojni letali Suhoj Su-30SM, ki sta prispeli iz euskega Irkutska, se bosta v Kazahstanskih letalskih silah pridružili floti štirih letal tega tipa, ki ju uporabljajo od maja 2015. Po besedah kazahstanskega vojaškega vrha bosta nova lovca povečala zmogljivost letalskih sil in varnost kazahstanskega zračnega prostora. Lovci so nameščeni v letalski bazi Taldykorganu v Kazahstanu.

Iz Belorusije pa je prispela tudi prva pošiljka moderniziranih jurišnih letal Suhoj Su-25. Remont in posodobitev kazahstanskih jurišnih suhojev izvaja belorusko podjetje za popravilo letal 558 ARP. To je v letu 2017 z kazahstanskim obrambnim ministrstvom podpisalo pogodbo za modernizacijo 12 letal Su-25. V letu 2018 naj bi se v Kazahstan vrnila še tri letala Su-25.

Kazahstanske letalske sile imajo v svoji oborožitvi 12 letal Su-25 in dva trenažna Su-25UB, ki so jih kupili v Rusiji konec devetdesetih let 20. stoletja. Ob tem še vedno uporabljajo tudi bojna letala MiG-23 (skupaj 3), MiG-27 (12), MiG-29 (16) in MiG-31 (25), ob že omenjenih šestih Su-30SM.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki