Kazahstan kupil ruske lovce Suhoj Su-30SM

by Urednik

RUSIJA KREPI POLITIČNO-VOJAŠKE VEZI S KAZAHSTANOM

Kazahstansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so Kazahstanske letalske sile iz Suhojevega proizvodnega obrata Irkutsk prejele nove večnamenske lovce Suhoj Su-30SM. Kazahstan je po nam znanih podatkih  4 nove lovce Su-30SM naročil v februarju 2015, po nekaterih informacijah pa naj bi jih prejeli že konec marca 2015.

Poveljnik Kazahstanskih letalskih sil major Nurlan Mambetov je ob prejemu novih lovcev dejal, da bodo bojna letala Suhoj Su-30SM “bistveno povečala” zaščito meja države. Kazahstansko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da bodo novi lovci Su-30SM sodelovali na državni proslavi ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, ki bo potekala 7. maja.

Letalsko in tehnično osebje Kazahstanskih letalskih sil se je usposabljalo za pilotiranje in vzdrževanje lovcev  Su-30SM v proizvodnem obratu Irkutsk v Rusiji. Kot vse kaže, glede na izredno kratek rok dobave, so se ruske oblasti odločile odstopiti 4 lovce Suhoj Su-30SM, ki so bili namenjeni Ruskim letalskim silam. Vsekakor gre verjetno za politično odločitev in utrjevanje dobrih odnosov s Kazahstanom – v času, ki zaradi Ukrajinske krize vse bolj spominja na hladno vojno.

Lovec Su-30SM v oborožitvi Ruske vojske

Rusko ministrstvo za obrambo in proizvajalec Irkut sta marca 2012 podpisala pogodbo o dobavi  30-ih lovcev Suhoj Su-30SM za Ruske letalske sile, že v decembru 2012 pa še za dodatnih 30 lovcev tega tipa, z rokom dobave do leta 2016. Do sedaj so Ruske letalske sile prejele že vsaj 34 lovcev Su-30SM (ob teh imajo v svoji floti še 16 letal SU-30M2). Tudi Ruska mornarica ima v svoji floti 5 lovcev Su-30SM, naročila pa jih je še dodatnih 7.

Ruske letalske sile so prejele prvega lovca Suhoj SU-30SM konec novembra 2012. Testiranje letenja z lovcem so se začela dva meseca pred tem, tik po prvem poletu s Su-30SM, so sporočili takrat iz Irkutska.

“Pomembno je, da je letalo v serijski proizvodnji in začne služiti Ruskim letalskim silam, ne v obsegu le nekaj letal, temveč v eskadriljah,” je povedal general Alexander Karchevsky, poveljnik zračnih sil na akademijah Gagarin in Zukovski, ki je bil prisoten ob primopredaji.

Večnamenski lovec Suhoj Su-30SM

Su-30SM je najnovejša različica dvosedežnih lovcev iz družine lovcev Su-30, ki so jo razvili iz bojnega letala Suhoj Su-27, ki velja za eno najpomembnejših letal Ruskih letalski sil. Večnamensko lovsko letalo Su-30SM je dobilo NATO oznako flanker C. To dvomotorno, dvosedežno letalo doseže največjo hitrostjo 2125 kilometrov na uro, doseže višino 17.000 metrov in ima dolet 2.600 kilometrov. Letalo Su-30SM ima izboljšan radarski, komunikacijski sistem in sistem za identifikacijo prijateljskih letal, nov izmetni sedež ter novo oborožitev. Ima tudi šobe za usmerjen vektorski potisk in predkrila, ki zagotavljajo super manevriranje pri nizkih hitrostih.

VIDEO: Ruski lovec Suhoj Su-30

SORODNE NOVICE:

Ruska mornarica naročila še 7 večnamenskih lovcev Su-30SM

Rusko ministrstvo za obrambo je za potrebe Ruske mornarice naročilo dodatnih 7 večnamenskih lovcev Suhoj Su-30SM, v letu 2015 pa bo flota štela 24 letal tega tipa.

VIDEO: Zračni posnetek novega ruskega lovca Su-30SM

V videoposnetku si lahko pogledate maneverske sposobnosti novega ruskega lovca Suhoj Su-30SM flanker-C, ki so ga snemali iz letala An-12.

Povezani članki