Kim Jong Un: »Severna Koreja lahko z balističnimi izstrelki napade ZDA«

by Urednik

SEVERNA KOREJA KLJUB SANKCIJAM NADALJUJE S TESTIRANJI BALISTIČNIH RAKET

Po tem ko je Severna Koreja v 48-ih urah (poskusno) izstrelila tri balistične izstrelke, je severnokorejski predsednik Kim Jong Un naznanil, da lahko njihove rakete v primeru neposredne konfrontacije dosežejo vojaška oporišča ZDA v Tihem oceanu.

V začetku dneva (23. junija 2016) so južnokorejski mediji poročali, da je Severnokorejska vojska uspešno izvedla izstrelitev (že tretjo ta teden!) strateškega balističnega izstrelka srednjega dolgega razdalje hwasong-10. Po tem dogodku je Kim Jong Un za severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA dejal, da imajo sedaj orožje s katerim lahko napadejo položaje Ameriške vojske na Pacifiku (Tihi ocean).

ZDA, Japonska in Južna Koreja so v zadnjih dneh zaznali že tretje lansiranje balističnih izstrelkov (predvidoma) srednjega dosega iz vzhodne obale Severne Koreje. Prva sredina (22.6.2016) testna izstrelitev se jim je po ocenah Južne Koreje ponesrečila, izstrelek je kmalu po izstrelitvi padel v morje, medtem ko naj bi bila druga, izvedli so jo le nekaj ur za tem, uspešna.

Na v zadnjih mesecih vse pogostejša testiranja balističnih izstrelkov so se že odzvali Združeni narodi, ki so skupaj z ZDA, Južno Korejo, Kitajsko in Rusijo pozvali Severno Korejo naj omili testiranja. Iz Pjongjanga pa so že pred tedni sporočili, da jim je uspelo razviti miniaturno jedrsko bojno glavo, ki bi jo lahko izstrelili z medcelinsko raketo.

Na prvi dve izstrelitvi v tem tednu se je odzval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je obsodil lansiranja balističnih izstrelkov s strani Severne Koreje in dodal, da ponavljajoča izzivalna dejanja ogrožajo mednarodno varnost ter dialog. Po mnenju vodje Severnoatlantskega zavezništva Pjongjang z lansiranji krši vrsto resolucij Varnostnega sveta ZN, vključno z Resolucijo 2270 z dne 2. marca, ki Severni Koreji nalaga, da ustavi vse dejavnosti v njenem programu balističnih raket.

V začetku januarja 2016 je  Severna Koreja uspešno izvedla test vodikove bombe, februarja pa poslala satelit v orbito, s temi dejanji pa kršila resolucije Varnostnega sveta ZN. Marca 2016 je Varnostni svet ZN sprejel resolucijo, ki Severni Koreji nalaga dodatne sankcije, katerih namen je vplivati ​​na več sektorjev gospodarstva države. Še isti mesec je Severnokorejska vojska izvedla več izstrelitev raket kratkega in srednjega dosega.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki