Kitajska na svojem lovcu J-20 prikazala presenečenje

by Urednik

J-20 MOGOČNI ZMAJ Z MOTROJI WS-10C

Na nedavnem letalskem sejmu Zhuhai na Kitajskem je Kitajska pokazala svoje dvomotorno lovsko letalo J-20 mogočni zmaj, po navedbah Eurasian Timesa so ta prikrita lovska letala že opremili z motorji WS-10C kitajske proizvodnje.

Poročilo pravi, da je to pomembno zaradi tega, kar govori o sposobnosti Kitajske, da izdeluje lastne najpomembnejše (pogonske) sklope. Doslej so bile edine države v Varnostnem svetu ZN, ki so proizvajale “sposobne in zanesljive” reaktivne motorje ZDA, Rusija, Francija in Združeno kraljestvo.

»To kaže na visoko stopnjo zaupanja med letalsko inženirsko skupnostjo države in letalskimi silami Ljudske osvobodilne vojske (PLAAF). Turboventilatorski motor WS-10C je del njihovih skupnih prizadevanj za sprostitev čistega odmika od ruskih pogonskih motorjev,« je zapisano v poročilu.

»Reaktivni motorji so področje, ki jih kitajski strokovnjaki z obratnim inženiringom (kopiranjem)  niso uspeli obvladati, saj gre za kompleksne in prefinjene tehnologije, ki jih države še kako varujejo.«

South China Morning Post je že januarja poročal, da so kitajskim inženirjem »…naročili, naj izpopolnjujejo motor na J-20, dokler ne bo analogen motorju na ameriškem F-22 raptorju«.

»Kitajska se ne more zanašati na ruski motor, ker je Rusija od Kitajske zahtevala nakup več lovcev Su-35 v zameno za pogodbe za motorji AL-31F,« je za South China Morning Post povedal neimenovani visoki kitajski uradnik. V članku Eurasian Times je bilo tudi zapisano, da je pandemija upočasnila kitajsko delo na teh motorjih.

»J-20, opažen v Zhuhaju z motorjem WS-10C, ni J-20B, ki je v množično proizvodnjo vstopil šele julija 2020, ko je letalska družba Chengdu dodala četrto proizvodno linijo,« je zapisano v poročilu. »Nova linija lahko proizvede vsaj eno letalo J-20 na mesec. Novejšo različico J-10B bodo še naprej poganjali ruski motorji, saj bo testiranje WS-10C trajalo vsaj še eno leto. »Razvoj lovca J-20 poteka od leta 2017, začeli pa so ga potem, ko je takratni predsednik ZDA Donald Trump Kitajcem vzbudil strah pred nenadnim spopadom z Washingtonom.

Po besedah ​​Davida Axeja, nekdanjega obrambnega urednika za National Interest, Kitajska drži svoja letala J-20 “zaklenjena”, torej jih zaenkrat še ne namerava prodajati na tuje.

»Ironično pri kitajski omejitvi prodaje J-20 je, da številni vojaško-letalski izvedenci močno sumijo, da so inženirji iz Pekinga delno izpeljali zasnovo letala iz podatkov, ki so jih kitajski hekerji ukradli iz ameriškega programa prikritih lovcev F-35,« je Axe pojasnil v članku za National Interest marca 2020. »ZDA so izrecno oblikovale F-35 za varen izvoz. F-35 je tudi manjši, počasnejši in manj prikrit kot F-22, toda še vedno vključuje občutljive tehnologije, vključno s prefinjenimi senzorji in prevlekami, ki absorbirajo radarske žarke.«

Motor WS-10 izhaja iz CFM56, razvil pa ga je raziskovalni inštitut Shenyang Aeroengine Research Institute na osnovi izkušnenj, pridobljenih pri razvoju turboventilatorskega motorja Woshan WS-6, ki pa je bil kasneje opuščen. Projekt WS-10 je po ukazu Deng Xiaoping leta 1986 , da bi Kitajska v okviru letalske korporavije izdelala motor, primerljiv z ruskim (sovjetskim) Saturnom AL-31. WS-10 verjetno temeljil na jedru turboventilatorskega motorja CFM-56II ( na osnovi ameriškega General Electricovega motorja F101 – takšni motorji npr.  poganjajo ameriški bombnik B-1). Kitajska je namreč v osemdesetih letih prejšnjega stoletja – pred embargom za orožje in vojaško opremo – kupila dva motorja CFM-56II. Začetni proizvodni modeli so imeli težave z kakovostjo zaradi zgodnje neposredne uporabe krmilnih sistemov AL-31. Poleg tega je ruski proizvajalec motorjev AL-31 Saljut zavrnil prodajo izvorne kode, zaradi česar je Kitajska morala skoraj 20 let samostojno razvijati lastno kodo.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki