Kitajska začenja gradnjo tretje domače letalonosilke type 003

by Urednik

HITER RAZVOJ KITAJSKEGA MORNARIŠKEGA LADJEDELNIŠTVA

Slabo leto po dokončanju prve doma izdelane letalonosilke type 001A Shandong (posodobljen razred kuznecov) so na Kitajskem že začeli gradnjo tretje domače letalonosilke, ki se bo še pred letom 2030 pridružila letalonosilkam Liaoning, type 001A in type 002, piše Global Times.

Kitajska mornarica namreč načrtuje, da bo imela do leta 2030 štiri mornariške bojne skupine, na čelu vsake pa bo letalonosilka.Trenutno je letalonosilka Liaoning razreda kuznecov, ki so jo kupili od Ukrajine in popolnoma obnovili, edina operativna v floti Kitajske mornarice, vendar naj bi bila letalonosilka tybe 001A operativna že do konca leta 2018.

Letalonosilka type 001A (posodobljen razred kucnecov) na morju testirajo že vse od aprila 2017, letalonosilka type 002 pa naj bi se ji pridružila že v naslednjem mesecu. Hitrosti gradnje druge povsem kitajske letalonosilke type 002 v ladjedelnici Shanghai Jiangnan se čudijo tudi mnogi vojaški strokovnjaki. Ladjo so namreč splavili v aprilu 2017, za februar 2018 pa že načrtujejo prva pomorska testiranja. Letalonosilka type 002 je na oko (še vedno) zelo podobna Liaoningu (type 001) in ima na premcu dvignjeno vzletno rampo za pomoč pri vzletanju letal.

Nova načrtovana letalonosilka, type 003, pa naj bi močno premaknila meja kitajskega mornariškega letalstva, saj naj bi imela zmogljivejše in sodobnejše sisteme, med drugim tudi elektromagnetni lansirni sistem (za primerjavo:  Ameriška mornarica je v letu 2017 izvedla prvi uspešen preizkus vzleta lovca F/A-18 super hornet s pomočjo elektromagnetnega pogona). Ladjedelnica Shanghai Jiangnan  sicer še vedno izdeluje trup letalonosilke, ki naj bi naj bi jo splavili čez približno dve leti.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Povezani članki