Kitajski Global Times: Konflikt v Ukrajini je razkril geopolitične ambicije ZDA

by Urednik

SI ZDA ŽELIJO ZAVLEČI VOJAŠKI KONFLIKT V UKRAJINI?

Kitajska izdaja Global Timesa je opozorila na nedavne izjave številnih visokih ameriških uradnikov, ki so prepričani, da bo vojna v Ukrajini še vsaj nekaj mesecev.

Tako so ameriški državni sekretar Anthony Blinken, svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan in tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price prepričani, da bi se lahko oboroženi spopad v Ukrajini zavlekel več mesecev ali še dlje. State Department napoveduje, da se bo konflikt zavlekel celo do konca leta 2022. Toda te  izjave je težko imenovati uravnotežene, saj nekateri komentatorji menijo, da odražajo željo Združenih držav, da konflikt zavlečejo čim dlje.

Zdaj so ZDA, navaja kitajski Global Times, zainteresirane, da bi oboroženi spopad v Ukrajini čim bolj podaljšali in bi tako iz tega podaljšanja iztržili kar največjo korist. Zato si je Washington – in nikakor ne zaradi naklonjenosti ukrajinskim oblastem, ljudem ali »demokraciji« –  prizadeval mobilizirati vse svoje satelite, uvesti obsežne sankcije, ki ogrožajo ne le Rusijo, ampak tudi Evropo, organiziral je dobavo orožja, zaradi česar so evropske države prisilile, da se ločijo od pomembnega dela svojih arzenalov.

Nedavno je Pentagon gostil srečanje med vodstvom ameriškega vojaškega ministrstva in najvišjimi menedžerji osmih vodilnih ameriških vojaško-industrijskih korporacij. Zdaj so delnice ameriške “obrambe” na maksimumu in še naprej rastejo, ameriški vojaško-industrijski kompleks pa je glavni dobitnik v oboroženem spopadu v Ukrajini.

Geopolitične prednosti konflikta za Združene države so dokončna podrejenost Evrope, potrditev Nata kot najpomembnejšega “branilca” evropskih držav. Umetno zaostrovanje konflikta v Ukrajini po mnenju kitajskega Global Timesa služi zgolj gospodarskemu in geopolitičnemu napredku ZDA, zato administracija Joeja Bidna nikakor ni zainteresirana za rešitev kriznih razmer, zlasti v bližnji prihodnosti.

Washington pritiska na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in slednjega prisiljuje, da zavleče odpor ukrajinske vojske dobesedno ”do zadnjega Ukrajinca”. Od tod tudi trmasta nepripravljenost Kijeva, da bi začel pogajanja z Moskvo, tudi v ozadju očitnega uspeha ruske vojaške operacije v Ukrajini.

Po mnenju kitajskih analitikov se trenutne razmere v svetu razvijajo po bolj nevarnem scenariju kot le “nova hladna vojna”. Dejansko so ZDA in ZSSR v letih hladne vojne prišle do zaključka, da so medsebojni varnostni sporazumi potrebni. Danes pa ZDA kažejo povsem drugačen pristop in po mnenju Kitajske to jasno kaže, da pomiritev Ukrajine ni vključena v strateške prioritete Združenih držav.

Washington ohranja svojo hegemonsko držo, medtem ko geopolitične ambicije Združenih držav rastejo sorazmerno s podaljševanjem konflikta v Ukrajini. Tako so ZDA ”prisilile” Švedsko in Finsko k razmišljanju o vstopu v Nato, čeprav sta ti državi ostali nevtralni tudi v letih najhujšega spopada med ameriškim in sovjetskim ideološkim in političnim sistemom.

Kitajski Global Times še navaja, da ZDA poskušajo uporabiti svojo strategijo nasilja v svetovnem merilu, ameriško vodstvo pa bi uporabljalo enake metode v azijsko-pacifiški regiji. Zato ni naključje, da so se razmere okoli otoka Tajvana in njegove politične prihodnosti v zadnjem času resno zaostrile. Pravzaprav so se ZDA odkrito spremenile v vir kaosa in vojn, navaja kitajski Global Times, danes pa se morajo vse države sveta paziti takšne politiko.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter EMPR Media

Povezani članki