Afganistan naročil 2.293 ameriških taktičnih vozil MTV za 369 milijonov USD

by Urednik

ZDA NAJPREJ AFGANISTANU PODARILA, SEDAJ PA ŠE PRODALA TAKTIČNE TOVORNJAKE

Afganistanska vlada je pri ameriškem podjetju Navistar Defense LLC naročila 2.293 srednjih taktičnih vozil MTV, ki jih bodo dobavili Afganistanski vojski do konca novembra 2019. Afganistan bo za nova ameriška visoko-mobilna taktična vozila odštel okoli 369 milijonov USD, kar pomeni več kot 160.000 dolarjev za vsako vozilo.

Ameriško obrambno podjetje Navistar Defense LLC je predstavil visoko mobilno srednje taktično vozilo (MTV) na razstavi Modern Day Marine leta 2010. MTV temelji na platformi vozila 7000-MV, katerih so v 13-ih različicah sedaj izdelali že več kot 21.000, od tega so ZDA donirale več kot 10.000 vozil Afganistanski in Iraški vojski. Taktični šestkolesni tovornjaki MTV omogočajo namestitve različnih transportnih elementov, kot tudi oborožitvenih sistemov.

Vojska ZAE kupuje presežne ameriške MRAP-e iz Afganistana

Združene države Amerike pa naj bi bile blizu podpisa 2,5 milijarde USD vrednega posla z Združenimi arabskimi emirati. Ti nameravajo kupiti kar 4.569 protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) iz presežnih zalog Ameriške vojske, so sporočili konec avgusta 2015 iz Pentagona. Oklepnike, ki so ščitili ameriške vojake v Afganistanu, naj bi emiratska vojska dobila skupaj z rezervnimi deli in opremo, deležna pa naj bi bila tudi usposabljanja tehnikov ter vojakov, kot tudi logistične podpore

Pripravil: A. Knific, foto: Navistar

Povezani članki