Alžirija bo kupila 980 oklepnih vozil TPz fuchs-2

by Urednik

NEMČIJA VSE BLIŽJE PRODAJI FUCHSOV ALŽIRIJI

Nemško podjetje Rheinmetall v prihodnjih tednih pričakuje podpis pogodbe v vrednosti 3,7 milijarde dolarjev za dobavo 980 oklepnih bojnih vozil TPz fuchs-2 6×6 za Alžirsko vojsko, poroča nemški časopis Handelsblatt.

O zanimanju Alžirije za nemška pehotna oklepna vozila TPz fuchs-2 6×6 smo pisali že v letih 2011 in 2012, ko je nemška vlada sprva odobrila prodajo 54 vozil v vrednosti 248 milijonov USD (2011), Rheinmetall pa se je z Alžirci pogovarjal o možnosti izdelave do 1.200 oklepnih vozil fuchs (lisica) (2012). Nemci so takrat nameravali oklepna vozila fuchs izdelovati v Alžiriji, kjer bi jih v naslednjih 10-ih letih izdelali do 1.200 v vrednost več milijard dolarjev. Zaenkrat še ni znano ali bodo oklepnike fuchs izdelovali v nemškem Kasslu ali v Alžiriji.

V juliju 2011 je Varnostni svet nemške vlade načeloma odobril prodajo obrambnih proizvodov nemških podjetij v Alžirijo, ki  bi lahko znašala 10 milijard evrov v prihodnjem desetletju. Kot del te resolucije v naslednjih 10 letih naj bi se izvajali štirje glavni projekti.
V njih so vključene zlasti družbe Rheinmetall, z načrti za proizvodnjo oklepnikov fuchs, MAN in Daimler, s prodajo tovornjakov in terenskih vozil, ThyssenKrupp, s fregatami za Alžirsko mornarico, in podjetja Kassidian, Rohde und Schwarz ter Carl Zeiss. Kljub pozitivnemu odgovoru vladnega Varnostnega sveta v zvezi z dobavo orožja Alžiriji, morale ta za vsako vrsto orožja pridobiti izvozna dovoljenja. Po poročanju Reutersa so se nemške oblasti tv minulem mesecu zavezale, da spremenijo pravila o izvozu orožja, ki zagotavljajo obveščanje parlamenta, ko je prodaja orožja v končni fazi odobritve.

Transportno oklepno vozilo TPz (Transportpanzer) fuchs-2 (6×6) je namenjeno je za prevoz 12-ih vojakov, dva člana posadke in 10-imi potniki. Fuchs-2 tehta 22 ton in ga poganja dizelski motorj MTU 6V 199 TE20 z močjo 315 KM, ki doseže najvišjo hitrost na avtocesti 96 km/h, v vodi pa 10 km/h. Oklepno vozilo je oborožen z mitraljezom M2 kalibra 12,7 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, AutoBild

VIDEO: Nemški oklepniki TPz fuchs v akciji na Kosovu

Povezani članki