Alžirija potrdila dobave večcevnih kitajskih raketometov SR5

by Urednik

ALŽIRSKA VOJSKA ŽE PREIZKUSILA NOVE RAKETOMETE

Alžirci so med vojaškimi vajami v 4. okrožju potrdili kitajsko dobavo večcevnih raketometov SR5, katerih uporabo je Ljudska nacionalna vojska Alžirije tudi testirala. Javnosti je že pokazala posnetke streljanja s temi raketnimi lanserji.

SR5 je večcevni raketometni sistem (MLRS) srednjega dosega, konstruirali in izdelali pa so ga v kitajski severni oborožitveni industriski korporaciji NORINCO (China North Industries Corporation). Raketomet je pritrjen na šasijo tovornjaka Talan TA5319 6×6, lanserja pa sta lahko dva za rakete 122 mm (po 20 raket) ali pa za rakete 220 mm (po šest v vsakem lanserju). Rakete opremijo z različnimi bojnimi konicami, vključno s fragmentacijskim, zažigalnimi, dimnimi in osvetljevalnimi. Bojne glave imajo lahko tudi protioklepno fragmentacijsko strelivo ali kasetno protipehotno strelivo.

Standardni 220 mm lanserji so opremljeni s po 6 raketami, ki imajo doseg do 70 km. Kot navajajo kitajski viri, uporabljajo večcevne raketomete SR5 v Alžiriji, Bahrajnu, Venezueli in morda še v kateri državi.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki