ARMADA 2015 – supermarket in revija ruskega orožja

by Urednik

VELIKA JAVNA PREDSTAVITEV RUSKIH OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Organizatorji mednarodne vojaške razstave Armada 2015, ki je potekala med 16. in 19. junijem v Podmovskovju, so imeli dve nalogi: pritegniti tuje kupce za rusko orožje in pokazati moč ruske armade državljanom Rusije, za katere postaja služba v vojski v novem valu (ruskega)  patriotizma prestižna, kot je bila nekdaj v časih Sovjetske zveze, poroča Ruska Rec.

Vsaj v ruskih medijih je forum Armada 2015 zasenčil zanimanje za letalski salon v francoskem Le Bourgetu, ki je potekal istočasno. Ruska javnost je imela prvič možnost na istem mestu videti toliko sodobne vojaške tehnike.

Rusko obrambno ministrstvo načrtuje forum za vsako leto. Ne gre le za svojevrsten “supermarket orožja”, kjer kupci izbirajo oborožitev in se preliminarno pogajajo o nakupu, temveč tudi za resno debatno tribuno, na kateri izvedenci razpravljajo o najaktualnejših vprašanjih razvoja oboroženih sil.

Prizorišče razstavnega centra Patriot, kjer je bil forum, bo za širšo javnost odprt šele prihodnje leto. Trase, bunkerje in strelišča tega centra so poimenovali kar “vojaški Disneyland”, po razsežnosti pa ga je moč primerjati z velikima razstavama, kot sta Russian Arms Expo v Nižnjem Tagilu ali MAKS (mednarodna letalsko-vesoljska razstava) v Žukovskem ter podobnimi mednarodnimi razstavami oborožitve. Povrhu vsega ima prizorišče Patriot tudi poligon za prikaze bojnih zmogljivosti kopenske, pomorske in letalske tehnike.

Svoje eksponate so na forumu predstavili vsi rodovi ruske vojske, pa tudi osrednji organi vojaških poveljstev, vojaškoindustrijska podjetja, znanstveno-proizvodne in vodile izobraževalne institucije. Obiskovalce, vključno s predstavniki iz 59 držav, so še posebej  zanimale novosti: novi radarji, helikopterji in raketni sistemi velikega dosega. Med njimi tudi palubna verzija izvidniško-jurišnega helikopterja Ka-52K ter “arktična” verzija helikopterja Mi-8/17. Slednji je oklepljen in ima šest nosilcev za pritrditev orožja: protioklepnih vodljivih raket ataka in šturm ter vodljivih raket zrak-zrak igla. Arktični helikopter uporabljajo v pogojih nizkih temperatur in omejene vidljivosti, na primer med polarno nočjo.

Pričakovana novost na forumu Armada 2015 je bil tudi prenosni raketni sistem zemlja-zrak vrba (verba), ki bo kmalu v operativni rabi ruske vojske (tudi v pomorskih enotah in desantnih enotah). Vrba se od predhodnih ruskih prenosnih raketnih protiletalskih sistemov, kot je na primer igla (tudi v oborožitvi SV) najbolj razlikuje po multispektralni optični glavi, ki se sama usmerja proti viru toplote. Raketa lahko razlikuje opaženi cilj od toplotnih vab, ki jih uporabljajo današnji helikopterji in letala. Usmerja se lahko celo proti brezpilotnim letalnikom z zelo šibkim toplotnim virom. Po zatrjevanju vodilnih mož proizvajalca Kolumenski biro za strojegradnjo bodo vrbo proizvajali tudi za izvoz.

Prvič so Rusi predstavili tudi funkcioniranje mobilnega radarskega sistema nebo-M. Sistem deluje v pogojih vseh vrst motenja v širokem spektru, tako da se pred njegovimi vsevidnimi “očmi” težko skrijejo tudi hipersonični cilji manjših razsežnosti. V učinkovitost sistema so se lahko prepričali tudi obiskovalci foruma, kajti med njegovim delovanjem – ko je skeniral nebo nad Kubinko – so številni mobilniki postali nedelujoči.

Na forumu so prikazali tudi desantni večnamenski transporter rakuška in samovozno artilerijsko orožje sprut – uničevalec tankov.

Sprut je oborožen z gladkocevnim topom 125 mm in tehta vsega 18 t. Premaguje vodne ovire, s pomočjo večkupolnih padalskih sistemov pa ga lahko med poletom izvržejo iz transportnih letal Il-76 brez posebne priprave.

Na forumu Armada 2015 so prikazali tudi 40 letal in helikopterjev, med njimi šolskega dvoseda Jak-130. Su-30SM, Su-35, helikopterje ansat-U, Ka-226, Mi-8AMTSh, Mi-35, Ka-52, Mi-28N , prav tako pa tudi lovca pete generacije T-50 (PAK-FA).

Pripravil: B. Knific, foto: EnglishRussia

VIDEO: Ruska vojaška razstava Armada-2015

Povezani članki