Avstrijsko-hrvaški nesporazum v Pliberku na Koroškem

by Urednik

AVSTRIJSKA POLICIJA V PLIBERKU ODVZELA PROTOKOLARNO OROŽJE ČASTNEMU VODU HRVAŠKE VOJSKE

Hrvaška je obeležila 71. obletnico “pliberške tragedije”, kot Hrvatje imenujejo tragedijo ubitih ujetih pripadnikov vojaških formacij Neodvisne države Hrvaške (NDH) iz druge svetovne vojne. Častnemu vodu Hrvaške vojske je pred komemoracijo v Pliberku (avstrijsko: Bleiburg) Avstrijska vojska odvzela orožje, poročajo hrvaški mediji.

Komemoracija, z neposrednim prenosom maše na 1. programu hrvaške TV, je bila na Pliberškem polju v Avstriji v soboto, 15.5.2016 – na dan pred 71. obletnico tragedije . Delegacija sabora in vlade Hrvaške, ki sta jo vodila predsednik parlamenta Žaljo Rainer in prvi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko, je v soboto zjutraj položila venec pri spomeniku in grobnici žrtvam v Teznem pri Mariboru, je sporočila hrvaška vlada. Sledila je molitev in polaganje venca pri spomeniku in grobnici žrtev povojnega obdobja na pokopališču Dobrava pri Mariboru.

Hrvaški politični vrh je zatem sodeloval tudi na procesiji, ki je prišla na Pliberško polje, kjer se je točno opoldne začela komemoracija, poroča Večernji list. Skupna venca hrvaške predsednice, predsednika sabora in premiera na pokopališču Dobrava in ob spomeniku na Pliberškem polju  so položili Željko Rainer, Tomislav Karamarko in odposlanka predsednice, je sporočila hrvaška vlada.

Predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković je že v petek obiskal Tezno pri Mariboru in Pliberk ter prižgal sveče v spomin na žrtve pliberške tragedije in hrvaškega križevega pota.

Podpredsednik hrvaške vlade Božo Petrov je na Facebooku tudi objavil posnetke svojega obiska v Pliberku, kjer je v petek pri spomeniku položil venec v spomin na vse žrtve na prizoriščih zaključnih operacij in po končani drugi svetovni vojni. Vse žrtve zaslužijo pieteto in spoštovanje, režimi p, ki so jih pripeljali do tega, pa obsodbo. Prenehajmo se deliti na mrtvih, temelje sodobne Hrvaške pa gradimo na Domovinski vojni, vedno obsojajoč zločine in vse totalitarne ter avtoritarne režime, je še dodal.

V hrvaški zgodovini je Pliberk (Bleiburg) pomemben po dogodkih s konca 2. svetovne vojne, znanih pod nazivom pliberška tragedija. V začetku maja 1945 se je večji del hrvaških oboroženih sil (domobranske in ustaške sestave) začel umikati proti avstrijski meji v nameri, da se preda zahodnim zavezniškim silam. Spremljala jih je množica civilnega prebivalstva, večinoma iz strahu pred prihodom partizanskih enot. Smer njihovega umika je bila Celje – Slovenj Gradec – Dravograd – slovensko-avstrijska meja – Pliberk (Bleiburg, kjer naj bi se predali zavezniškim – britanskim silam. Pred Pliberkom jih je zaustavila britanska vojska, kmalu zatem pa so jih obkolile enote Jugoslovanske armade. Pogovore z britanskim generalom Patrickom Scottom o predaji so potekali v dvorcu Thurn – Valsassina, s hrvaške strani pa sta jih vodila general Ivo Herenčić in polkovnik Danijel Crljen, zaključek pa naj bi bila predaja orožja pred Jugoslovansko armado. Po domnevnem izteku roka za predajo je jugoslovanska vojska odprla ogenj na obkoljene hrvaške vojake in civiliste. Začela se je predaja orožja poraženih sil s področja nekdanje jugoslovanske države, med katerimi so bili hrvaški vojaki, slovenski domobranci, črnogorski in srbski četniki. Po poročilu jugoslovanskih enot se je 15. in 16. maja 1945 pri Pliberku predalo 95.000 vojakov brez civilistov. Del ujetnikov so ubili pri Dravogradu, Mariboru in v drugih slovenskih mestih. O številu umrlih v „pliberški tragediji“ še danes podajajo različne ocene, pred preživelimi pa so bili dolgi pohodi, v hrvaški (in drugi) literaturi opisani kot “križev pot”.

(Vir: Hrvaška enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža)

Ob komemoraciji v Pliberku se je zgodil, kot navaja hrvaški spletni portal Indeks, incident, ko lokalna avstrijska policija ni dovolila vnosa ceremonialnega orožja častnemu vodu Hrvaške vojske in ga zaprosila, naj ga pustijo v avtobusu. Avstrijska policija je tudi dala pojasnilo, kako je prišlo do nesporazuma v komunikaciji. Avstrijska policijo so namreč obvestili o prihodu častnega voda (Počasno-zaštitna bojna HV) s ceremonialnim orožjem, vendar pa te informacije niso posredovali lokalni policiji, zato je prišlo do nesporazuma. Gre za 18 kosov ceremonialnih pušk iz katerih ni moč streljati. Iz hrvaškega obrambnega ministrstva se je izvedelo, da  je avstrijska policija prosila pripadnike častnega voda Hrvaške vojske, da pusti orožje  avtobusu. Prav tako v Ministrstvu za obrambo Hrvaške razlagajo, da po zakonski ureditvi upo5raba orožja za protokolarno-ceremonialne namene ne potrebuje dovoljenja hrvaškega sabora. Poudarjajo, da v Pliberk na manifestacijo odhaja častni vod HV v ceremonialnih oblačilih, vključno z orožjem za katero ne potrebujejo posebnega dovoljenja.

Koroška policija je objavila, da je je do prepovedi vnosa orožja hrvaške častne enote na manifestacijo v Pliberku prišlo  zaradi nesporazuma in da so orožje hrvaškim pripadnikom častne enote medtem vrnili. Kot je hrvaški tiskovni agenciji HINA pojasnil predstavnik za stike z javnostmi koroške policije Peter Schweger, je očitno prišlo do težav v komunikaciji med veleposlaništvoma Hrvaške ni Avstrije pri predaji list s številkami in popisom orožja. Medtem je bilo vse rešeno in so puške vrnili Hrvatom, je še dodal Schweger.

Je pa parlamentarni zastopnik stranke zeleni Karl Oelinger od ministra za notranje zadeve Avstrije zahteval okrepljeno policijsko prisotnost na komemoraciji v Pliberku, da bi policija, kot je dejal, lahko reagirala, če bi prišlo do prikazovanja prepovedanih simbolov pozdravov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki