Belorusija naročila 32 ruskih oklepnih pehotnih vozil BTR-82A

by Urednik

RUSKO OKLEPNO VOZILO BTR-82A DOŽIVLJA BOJNI KRST V SIRIJI

Belorusija se je 9. septembra 2015 z ruskim proizvajalcem oklepnih vozil Arzamas dogovorila za nakup 32-ih oklepnih transportnih vozil BTR-82A, je danes (19.10. 2015) novinarjem izdal vir iz ruske vojaške industrije.

Pogodba za 32 oklepnih vozil pehote  BTR-82A za potrebe Beloruske vojske je bila podpisana tekom ruskega oborožitvenega sejma RAE 2015, ki je v začetku septembra potekal v Nižnem Tagilu. Belorusija bo nove oklepnike dobila v letu 2016. Belorusko obrambno ministrstvo je potrdilo dogovor, vendar pa niso izdali števila oklepnih vozil.

Belorusija bo po Rusiji in Kazahstanu drugi uporabnik novega oklepnika BTR-82A 8×8, ki je nadgrajena različica kolesnega oklepnika BTR-80A. Ruska obrambna industrija je novi oklepnik začela testirati  v letu 2009, v letu 2013 pa so prve začeli uporabljati tudi v Ruski vojski. Rusi jih imajo sedaj že več kot 300, prvi bojni test pa doživljajo prav zadnje mesece v Siriji v spopadih proti Islamski državi. Rusi so tja poslali več oklepnikov tega tipa še pred začetkom vojaškega posredovanja, informacije niso ne potrdili ne zanikali, o prisotnosti pa pričajo številne fotografije. Poleg Rusije ima v svoji oborožitvi BTR-82A tudi Kazahstan in sicer okoli 100.

Novi ruski oklepni transporter BTR-82A 8×8 je oborožen s topom kalibra 30 mm in mitraljezom 7,62 mm, kadenca topa pa je 110 nabojen na minuto. Učinkovit je proti ciljem na tleh, v visokih nadstropjih zgradb in proti helikopterjem do razdalje 2,5 km. Nanj lahko namestijo tudi protitankovski raketni sistem kornet, učinkovit proti oklepnikom do razdalje 4 km. BTR-82A doseže hitrost do 90 km/h, konstruktorji pa so pri snovanju vozila posebno pozornost namenili protiminski in zaščiti pred improviziranimi eksplozivnimi napravami (IED).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki