Belorusija prejela prve kitajske oklepnike CS/VN3

by Urednik

ŽE TRETJA KITAJSKA DONACIJA VOJAŠKIH VOZIL ZA BELORUSKO VOJSKO

Belorusija je v minulih dneh dobila prvo serijo najsodobnejših kitajskih oklepnih vozil Daijang CS/VN3, ki jih je Kitajska donirala beloruskim oboroženim silam v skladu s sporazumom o zagotavljanju brezplačne vojaško-tehnične pomoči.

Že sredi junija 2017 so se beloruski vojaki usposabljali za vzdrževanje in upravljanje oklepnikov CS/VN3 v kitajski tovarni s sedežem v Chongqingu. Zaenkrat še ni znano koliko novih kitajskih oklepnikov bo Beloruska vojska prejela, prvo serijo pa naj bi opremili za potrebe specialnih enot.

Ta donacija v okviru vojaško-tehnične pomoči iz Kitajske za Belorusijo pa ni prva. Že spomladi leta 2015 so dobavili beloruskim oborožene sile vozila FAW HongQi L5, še pred leti pa tudi terenska vozila DongFeng Mengshi EQ2050.

Lahko oklepno vozilo Daijang CS/VN3C je bilo prvič predstavljeno na letalskem salonu Zhuhai 2014. Ta različica je bila razvita za potrebe kitajskih padalskih enot. Na oklepniku je bila nameščena kupola s 30-milimetrskim topom in 5,8-milimetrskim koaksialnim mitraljezom, ob straneh pa metalci dimnih bomb. CS/VN3 lahko prevaža skupaj 10 vojakov, vključno z voznikom, poveljnikom in 8 vojaki. Oklepnik tehta približno 8,7 tone, varjeni jekleni trup pa ščiti vojake pred orožjem malega kalibra in delci granat. CS/VN3 razvije maksimalno hitrost 100 km/h in ima operativni doseg 800 km.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki