Bo nemški leopard 2 zamenjal britanske tanke challenger 2

by Urednik

BRITANCI RAZMIŠLJAJO O MOŽNOSTIH ZA MODERNIZACIJO TANKOVSKE FLOTE

Kraljeva britanska vojska preučuje številne možnosti za posodobitev flote glavnih bojnih tankov (MBT) challenger 2, ki bi zapolnila vrzel do (morda skupnega) razvoja in dobave novega tanka. BBC na spletni strani poroča, da je ena od možnosti je nakup nemških tankov leopard 2, druga pa posodobitev obstoječe britanske flote tankov challenger 2, za katere britanski generali pravijo, da ni več konkurenčen.

V zadnjih mesecih so se v javnosti pojavile številne zamisli vrha britanskega obrambnega ministrstva in vojske – od popolne ukinitve tankovske flote, v sodobnem bojevanju naj bi jih nadomestili oklepniki scout SV, lastnega razvoja novega tanka, priključitev k francosko-nemškemu projektu razvoja tanka 21. stoletja in nenazadnje obsežni posodobitvi obstoječe flote tankov challenger 2.

Challenger 2 je tretja generacija britanskega glavnega bojnega tanka, ki so ga za potrebe Britanske kraljeve kopenske vojske začeli proizvajati leta 1993. Od leta 1994, ko so bili dobavljeni prvi tanki challenger 2, pa do leta 2002 je Britanska vojska v svojo oborožitev dobila skupaj okoli 400 tankov tega tipa. V službi naj bi bili vse do leta 2025, s posodobitvijo do leta 2035, vendar se je pojavil velik problem z zastarelo tehnologijo in konkurenčnostjo, predvsem napram ruskemu T-14 armata, kot tudi zadnjimi različicami nemških tankov leopard 2 in ameriških M1A2 abrams.

Številni britanski vojaški analitiki so mnenja, da bi modernizacija glavnega bojnega tanka challenger 2 lahko zahtevala veliko časa in denarja, medtem ko bi nakup nemškega tanka leoparda 2 v zadnji različici A7+ omogočil hitro dobavo in uporabo, dolgoročno pa tudi cenejši program od posodobitve sedanjih britanskih glavnih bojnih tankov.

Ob tem dodajajo, da bi bil nakup tanka leopard 2 A7+ za Veliko Britanijo manj tvegan, ker je obstoječi trg rezervnih delov, nadgradenj in druge podpore za leoparde ogromen. Ob tem bi morali Britanci naročiti le okoli 150 tankov leopard 2 A7+, da bi bila lokalna (licenčna) proizvodnja komercialno donosna.

Leopard 2 A7 + je zadnja generacija glavnega bojnega tanka iz družine leopard 2. Predstavljen je bil junija 2010 med obrambno razstavo Eurosatory v Franciji. Leopard 2A7 in 2A7+ sta zdaj v uporabi v Katarju, na Danskem in Madžarskem.

Pripravil: A. Knific, foto: KMW

Povezani članki