Bo protiraketni ščit v Evropi Natova velika napaka?

by Urednik

KAKŠEN BO RUSKI ODGOVOR NA NATOV PROTIRAKETNI ŠČIT?

Severnoatlantsko zavezništvo (NATO) bo naredilo eno največjih napak v svoji zgodovini, če bo zaključilo izgradnjo sistema protiraketne obrambe v Evropi, meni v komentarju analitik nemškega časopisa Die Zeit Jochen Bittner.

Pred nedavnim je v romunskem Devesalu začela delovati prva ameriška baza protiraketne obrambe v Evropi, do leta 2018 pa bo končana izgradnja še ene – na Poljskem. Moskva v tem vidi grožnjo strateški stabilnosti na celini in opozarja, da naj bi zaradi tega sporazum o raketah srednjega in kratkega dosega ne ustrezal več ruskim interesom.  Kot navaja Bittner je usoda sporazuma tako ogrožena. Z namestitvijo ruskih raketnih sistemov »iskander« v Kaliningrajskem območju pa niso kršene le črke, pač pa tudi duh tega dokumenta, meni avtor komentarja v Die Zeitu. Z gledišča Moskve namreč baza v romunskem Devesalu predstavlja neposredno kršitev sporazuma.

Tako se v zvezi NATO  bojijo, da bo Rusija enostransko odstopila od zgodovinskega sporazuma. Mar ne bi bilo bolje, da bi Nato na hitro „potegnil zavoro“ in zamrznil izgradnjo sistema protiraketne obrambe, se sprašuje Jochen Bittner.

Kot še poudarja avtor članka protiraketni sistemi zavezništva tehnično niso v stanju prestrezati ruskih sodobnih raket, opremljenih z glavami s po več bojnimi konicami.  Povsem druga stvar so rakete Irana ali Severne Koreje, kajti verjetnost, da bi ti dve državi z njimi napadle Evropo, je majhna. Torej ne čudi, da Rusija meni, kako je ta protiraketni  sistem usmerjen proti njej, in da nihče ne ve, kako se bodo v prihodnje razvijale tehnologije protiraketne obrambe, poudarja Bittner.

Z drugimi besedami: Nato se ščiti pred minimalnim tveganjem s strani Irana in Severne Koreje, pri tem pa izpostavlja maksimalnemu tveganju, da bo Rusija okrepila svoj jedrski potencial. Dogovor o raketah kratkega in srednjega dosega  – INF(Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) iz leta 1987 –  zagotavlja Evropi pomembno večjo varnost, kot pa tehnično sumljive baze protiraketne obrambe, sklene nemški komentator Die Zeita Jochen Bittner.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki