Bolgarija bo na remont poslala tanke T-72

by Urednik

MODERNIZACIJA BOLGARSKIH TANKOVSKIH SIL?!

Bolgarsko obrambno ministrstvo za obrambo namerava na remont poslati nekaj glavnih bojnih tankov T-72A in tudi sisteme za opazovanje TPD-K1, je za rusko tiskovno agencijo TASS povedal bolgarski vojaški vir.

Bolgarska vojska namerava na remont poslati 13 glavnih bojnih tankov T-72M in 60 sistemov za opazovanje TPD-K1, za popravila pa bo do leta 2023 namenila okoli 5 milijonov dolarjev. Zaenkrat ni znano, ali bodo tanke tudi nadgradili z novejšimi sistemi. Prvi tanki naj bi v servisne delavnice zapeljali že v letošnjem letu, medtem pa Bolgarija še vedno razmišlja o nadaljnji usodi (uporabi) tankov T-72.

Bolgarska vojska ima v svoji oborožitvi še vedno približno 90 sovjetskih tankov T-72M, ki veljajo za izvozne različice tanka T-72A (druga generacija sovjetskega T-72, ki so jo začeli sestavljati leta 1979), vendar s šibkejšim oklepom – slabšo zaščito in nekoliko slabšim sistemom za nadzor ognja od sovjetske različice. Tanke T-72M so sicer (licenčno) izdelovali tudi na Poljskem in na Češkoslovaškem.

T-72 je bil najštevilčnejši tank, ki ga je Sovjetska vojska uporabljala od sedemdesetih let do razpada Sovjetske zveze. Izvažali so ga tudi v druge države Varšavskega pakta, pa tudi na Finsko, v  Indijo, Iran, Irak, Sirijo in Jugoslavijo (ki ga je tudi licenčno izdelovala) …

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki