Britancem 60 odstotni delež za lokalno proizvodnjo oklepnikov boxer 8×8

by Urednik

VELIKA BRITANIJA BI LAHKO PONOVNO DOBILA IZGUBLJENE PRAVICE ZA BOXERJE

ARTEC, ki je proizvajalec nemško-nizozemskega osemkolesnega bojnega oklepnega vozila boxer 8×8, je s skupino britanskih obrambnih proizvajalcev BAE Systems, Pearson Engeenering in Thales UK podpisal partnersko pogodbo za proizvodnjo oklepnikov boxer v Veliki Britaniji.

Ob omenjenih treh britanskih proizvajalcih se bodo v posel kot poddobavitelji vključili še  Rolls Royce, Parker-Hannifin in WFEL. Vse skupaj naj bi s proizvodnjo boxerjev v Veliki Britaniji zagotovili 1000 delovnih mest. Seveda v primeru, da bo boxer izbran za mehanizirano pehotno vozilo (MIV) Kopenske vojske velike Britanije prihodnje generacije.

Britansko obrambno ministrstvo načrtuje vložek v višini približno 2 milijard funtov (približno 2.256.600.000,00 EUR) za opremo nove udarne brigade, ki bi imela do 700 oklepnikov MIV v različnih izvedenkah. Kandidati za novo oklepno kolesno vozilo Britanske kopenske vojske so nemško-nizozemski boxer, VBCI francoskega proizvajalca Nexter (nemški KWM pa se s francoskim Nexterjem združuje v korporacijo KMW-Nexter Defence Systems (KNDWS), finski osemkolesnik Patria AMV-XP, piranha V proizvajalca GDELS Europe (zasnovan na švicarskem Mowagovem osemkolesniku piranha IV) in singapurski oklepni osemkolesnik terex proizvajalca Singapore Technologies (ST) Kinetics.

Po podpisu pogodbe med britanskimi proizvajalci in nemško-nizozemskim proizvajalcem ATEC, naj bi 60 odstotkov vrednosti britanskih oklepnikov boxer predstavljali sklopi britanskih proizvajalcev, ki bi bili hkrati odgovorni za končno montažo vozil. V sklopu programa sodelovanja z britanskimi proizvajalci naj bi eden nemških ustanoviteljev podjetja ARTEC postavil sodobno proizvodni in montažni center za oklepna vozila v Veliki Britaniji.

Sicer je imela Velika Britanija ključno vlogo v zasnovi, razvoju in testiranju oklepnika boxer 8×8 v obdobju 1999 do 2004, potem pa je London iz programa skupnega razvoja oklepnika izstopil in Britanci so izgubili vlogo partnerjev v programu. Po zagotovilih proizvajalca ARTEC bi v primeru odločitve za oklepnik boxer Britanci ponovno pridobili pravice, ki so jih imeli kot prvotni partnerji. Slednje Britancem tudi omogoča (samostojne) izvozne posle z boxerji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki