Bundeswehr ne kupuje samo pri Rheinmetallu …

by Urednik

ZA NEMŠKO VOJSKO TUDI ITALIJANSKA VOJAŠKA VOZILA

Proračunski odbor nemškega Bundestaga je 15. marca odobril 25 milijonov evrov vreden račun za naročilo druge tranše oklepnih transportnih vozil (GTF) v razredu nosilnosti 15 ton (ZLK 15t), kot so objavili na spletni strani. Kar pomeni, da lahko naročijo dodatnih GTF ZLK 15t pri proizvajalcu Iveco Defence Vehicles. Vrednost naročila je ocenjena na 196,2 milijona evrov, kar bo financirano iz individualnega načrta 14.

Januarja 2021 je Bundeswehr sklenil okvirno pogodbo z Ivecom za nabavo do 1.048 GTF 15t v obdobju do leta 2028, do takrat je Iveco v obdobju od 2013 do 2020 dobavil že 146 GTF ZLK 15t. Prvi tranša iz okvirne pogodbe obsega 224 tovornih vozil v vrednosti 182,8 milijona evrov, vozila pa bodo nemčim vojakom dostavljena do leta 2025.

Dostava druge tranše bo zatem sledila leta 2025 in naj bi bila sklenjena do leta 2027. Tako ostane še 594 tovornih vozil GTF ZLK 15t, ki jih je mogoče vpoklicati do leta 2028. Po besedah predstavnikov podjetja ​​Iveco je serija taktičnih vojaških vozil 8×8 Trakker dobavljena v petih različnih konfiguracijah in je primerna za prevoz 20-palčnih zabojnikov ISO in zamenljivih zabojnikov. Nekatera vozila so opremljena tudi s hidravličnimi žerjavi in ​​sistemi vitlov, kar postavlja nov standard v družini GTF Bundeswehra.

Poleg podjetja Iveco kot glavnega izvajalca so glavni podizvajalci Krauss-Maffei Wegmann, Empl Fahrzeugwerk, Palfinger, Rotzler Germany in OSW Technische Dokumentation Verlag.

Vsa vozila izpolnjujejo najnovejši emisijski standard Euro VI in so primerna za delovanje na eno gorivo in imajo po navedbah Iveca zaščiteno vozniško kabino najvišjega standarda. Zaščita se nanaša tako na balistične učinke in tiste, ki jih sprožijo mine, kot tudi na IED in RBKO zaščito. Kabine nudijo tudi visoko raven udobja posadke in so zasnovane za namestitev različnih sodobnih vojaških komunikacijskih in poveljniških sistemov.

Po navedbah Bundewehra bo v osnovni različici dostavljenih osem vozil, 80 tovornjakov je opremljenih tudi z zračnim vzmetenjem na obeh zadnjih oseh, 125 vozil bo imelo sistem vitla in 17 tovornih vozil pa sistem vitla in nakladalno dvigalo.

GTF so optimizirani za vse vojaške transportne naloge, tudi na težkem terenu. Načrt je, da z njimi najprej opremijo enote in združenja Bundeswehra, ki pripadajo Natovim silam za hitro posredovanje – Natove odzivne sile (NRF).

Ta ponovna dobava GTF ne bo povzročila dodatnega odliva sredstev v tekočem poslovnem letu. To bi lahko dosegli s pospešitvijo tekoče proizvodnje ali s preložitvijo začetka dobave druge tranše. Po izkušnjah iz lanskega leta, ko skoraj dve milijardi evrov investicijskih sredstev ni bilo mogoče porabiti namensko, bi za nakup ne bi smelo biti proračunskih ovir.

Pripravil: B. Knific, foto: Iveco

Povezani članki