Češka je Ukrajini predala tanke in pehotna bojna vozila

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA DOBILA ČEŠKE OKLEPNIKE BMP-1 IN TANKE T-72

Češka je ukrajinski strani predala več deset sovjetskih tankov T-72 in pehotnih bojnih vozil BMP-1. Serija vojaške opreme je odšla na pot 4. aprila 2022, poroča češka izdaja Echo24. Poročajo, da so v Ukrajino prepeljali nemodernizirane tanke T-72, točne številke pa niso navedli. Znano je, da jih ima Češka vojska le okoli 90, operativnih pa je bilo  okoli 30 tankov, ki so bili modernizirani. Generalštab Češke vojske uradno ne komentira dobav Ukrajini.

Poročajo tudi o prenosu več bojnih pehotnih vozil, vendar to zagotovo niso sodobni PbV-501, katerih izvoz je pred tem odobrila Nemčija, pač pa gre verjetno za oklepnike BMP-1 iz čeških rezerv.

»Tanki T-72 v različici M1 so stari, vendar je prednost, da Ukrajinci vedo, kako jih upravljati. Če namreč tja poslali sodobno opremo, bi to trajalo tedne ali celo mesece usposabljanja, je dobave komentiral vojaški analitik Lukaš Visingr.

To je ena prvih dobav težke vojaške opreme iz držav Nata od začetka vojne Rusije proti Ukrajini. Nemški obrambni minister je nedavno zahteval, da Ukrajini zagotovi tanke in drugo orožje.

Tudi brigadni general ameriške vojske Blaine Holt je mnenja, da bi morale ZDA razmisliti o tem, da bi Ukrajini zagotovile sodobno orožje za boj proti zračnim in raketnim napadom, pa tudi napadom z morja.

Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba je po pogovorih z ameriško delegacijo v Varšavi napovedal sporazum o “konkretnih korakih”, ki bi moral zmanjšati število ruskih raket, ki  zadevajo cilje v Ukrajini, 30. marca 2022 pa je skupina senatorjev ZDA obeh strank pozvala k pospeševanju dobave smrtonosnega in nesmrtonosnega orožja Ukrajini.

Več tudi v člankih:

ZDA se z evropskimi državami dogovarja o prenosu tankov v Ukrajino

ZDA bodo v Ukrajino poslale skrivne zaloge sovjetske oborožitve

Pripravil: B. Knific, foto: twitter Osint Defender

Povezani članki